h

SP doet oproep voor snelle injectie Gelderse economie

10 maart 2015

SP doet oproep voor snelle injectie Gelderse economie

SP lijsttrekker Eric van Kaathoven roept partijen op om na de verkiezingen meteen aan de slag te gaan met een extra investering in de Gelderse economie. Hij denkt aan een investeringsimpuls van zo'n 200 miljoen in onder andere het verduurzamen van nog eens 10.000 huurwoningen, restauratie van monumenten en aanleg van breedband in het buitengebied van alle Gelderse regio's.

De SP doet de oproep omdat de Gelderse economie nog wel een duwtje in de rug kan gebruiken. Van Kaathoven: 'Er lijkt wat broos herstel te zijn maar de arbeidsmarkt trekt nog niet echt aan. Dit is het moment om Nuon-gelden waardevol te investeren om mensen aan het werk te helpen'. Hij stelt voor niet te wachten, maar meteen na de verkiezingen aan de slag te gaan met een vervolg op de succesvolle 'Robuuste Investeringsimpuls' die zo'n twee jaar geleden opgestart is. Van Kaathoven: 'Veel plannen kosten jaren en jaren om te realiseren. Een weg trek je niet zomaar door, een spoorlijn verdubbelen kost helaas ook erg veel tijd. Dat zijn dus investeringen die niet op korte termijn al tot werk en economische groei leiden. Wat de SP betreft komt er dus een investeringspakket dat wel direct effect heeft.' 

Lange termijn

Het gaat de SP dus om een extra injectie in de Gelderse economie die meteen werkt. Het moet dan wel gaan om investeringen die ook op lange termijn voordelen voor Gelderland opleveren. Wat de SP betreft wordt net als bij de eerdere investeringsimpuls ook deze keer goed gekeken welke ideeen in de samenleving borrelen en wordt het geen blauwdruk vanuit het provinciehuis. Van Kaathoven: 'We willen investeringen die echt snel mensen aan het werk helpen maar tegelijk lang meegaan. Denk bijvoorbeeld aan het extra isoleren van sociale huurwoningen. Daarmee help je mensen aan het werk, verlaag je de energierekening voor huurders en verhoog je de kwaliteit van woningen zonder dat de huren omhoog hoeven. Juist nu er al grote tekorten zijn aan betaalbare huurwoningen is dat van groot belang. En je hebt er over tien jaar nog steeds voordeel van.'

Vliegende start

De SP denkt bij de snelle extra investeringen ook aan voortzetting van het Impulsplan Wonen waarmee woningbouwprojecten vlot getrokken werden de afgelopen jaren, aan restauratie van monumentale gebouwen en aan de uitrol van breedband internet op het platteland, niet alleen in de Achterhoek maar ook in de andere regio's.

Van Kaathoven is benieuwd of andere partijen zijn oproep willen volgen: 'Ik heb daar goede hoop op. De economie, werkgelegenheid en dingen ook al meteen de komende jaren bereiken, dat zijn zaken die ook veel andere partijen na aan het hart liggen. De vorige ronde investeringsimpuls kwam tot stand na een zeer breed gesteunde motie. Dat zou deze keer ook kunnen, maar dan niet pas na twee jaar regeren maar meteen al aan het begin. Een vliegende start dus!' 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier