h

SP over coalitieakkoord: vaag en te weinig investeringen

29 april 2015

SP over coalitieakkoord: vaag en te weinig investeringen

Volgens de Gelderse SP blinkt het coalitieakkoord van VVD, CDA, D66 en PvdA uit in vaagheid. Het akkoord roept veel vragen op. Onder andere over hoe de de ambities uitgevoerd kunnen worden met maar zeer beperkt inzet van Nuon-gelden.

SP fractievoorzitter Eric van Kaathoven: “In het akkoord staan heel veel mooie woorden. Waarvan er ook genoeg zijn de SP aanspreken. Maar om te spreken met Jan Schaefer: In gelul kun je niet wonen. En in vaag gelul al helemaal niet. De coalitie doet geen boter bij de vis. Sterker nog, er wordt zelfs minder geld geïnvesteerd dan in de vorige periode.”

Nuon-gelden

De SP vindt dat de investeringen van deze coalitie ver achterblijven bij wat drie van de vier coalitiepartijen voor de verkiezingen riepen. Slechts 300 miljoen van de Nuon-gelden worden aangewend om te investeren in de samenleving. Van Kaathoven: “Dat is toch wat weinig als je bedenkt dat 3 coalitiepartijen 500 miljoen of meer wilden uitgeven waaronder eentje zelfs 1,2 miljard. Als eerlijk gemiddeld zou zijn zou je op 550 miljoen uitkomen en niet 300 miljoen. Ook de ambities bijvoorbeeld op het gebied van het Energieakkoord (waaronder 100.000 woningen energiezuinig maken) en mobiliteit (zoals dubbelspoor in de Achterhoek) vragen zo op het oog meer geld dan ervoor wordt uitgetrokken.”

Meepraten

De SP wil graag weten waarop de coalitie van VVD, CDA, D66 en PvdA over vier jaar mag worden afgerekend. Dat wordt volgens de partij niet duidelijk uit het coalitieakkoord. De SP is bereid om de ruimte die de vage taal biedt ook vanuit de oppositie mee in te vullen. Maar alleen als oppositiepartijen volwaardig mee kunnen praten en als er ruimte is voor extra investeringen waar dat nodig is. Van Kaathoven: “Of is de combinatie van vage taal, grote ambities, weinig afrekenbare doelen en geringe budgetten alleen maar bedoeld om met mooie woorden te verhullen dat de keizer geen kleren heeft? Dat iedereen op papier zijn punten maakt maar dat er in de praktijk weinig van terecht komt? Dat de groei van megastallen gewoon doorgaat, evenals de komst van megawinkelcentra ten koste van de binnensteden, (niks kwaliteit boven kwantiteit) dat verbeteringen op regionaal spoor op de lange baan geschoven worden en beter OV er niet in zit, evenals een tolvrije A15, dat het geld gewoon gaat naar grote bedrijven ondanks de erkenning dat de kracht van de economie gelegen is in het MKB? Is dat straks de realiteit die schuil gaat achter de mooie woorden? Wat de SP betreft hoeft dat niet zo te zijn. Met de bereidheid om waar nodig meer te investeren en om echt samen aan de slag te gaan kan veel bereikt worden.”

Reactie toevoegen

U bent hier