h

SP stelt vragen over mogelijk extra gedeputeerde

10 april 2015

SP stelt vragen over mogelijk extra gedeputeerde

Gelderland krijgt mogelijk een extra (zesde) gedeputeerde, zo blijkt uit het lopende formatieproces. De SP wil weten wat een extra gedeputeerde kost, of er ook zes gedeputeerden voor de prijs van vijf zouden kunnen komen en hoe noodzakelijk een extra gedeputeerde is. Daarom stelde de fractie een aantal schriftelijke vragen.

Het betreft de volgende vragen:

  • Wat zijn de totale kosten van een extra gedeputeerde en waaruit bestaan deze? Graag een volledig overzicht van de jaarlijkse kosten met niet alleen aandacht voor de vergoeding voor de werkzaamheden van de gedeputeerde zelf maar ook andere bijkomende personeelskosten als chauffeur, secretariële ondersteuning, woordvoerders, de kosten van een eventuele extra dienstauto en andere voorzieningen.
  • Is het mogelijk door ondersteuning te delen en de vergoeding naar rato te verminderen om voor het budget van vijf gedeputeerden zes gedeputeerden te hebben? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe zou dat uitgewerkt kunnen worden?
  • Diverse gedeputeerden in het huidige college van gedeputeerde staten hebben aanzienlijke nevenfuncties, zowel bezien in tijdsbeslag (alhoewel hierover geen openheid is gegeven) als in inkomsten. Indien gedeputeerden geen nevenfuncties zouden hebben, zouden ze dan meer tijd overhouden om bijvoorbeeld de lobby in Den Haag en Brussel intensiever op te pakken?
  • Op welke momenten zijn provinciale staten de afgelopen jaren geïnformeerd, danwel zijn er signalen afgegeven richting provinciale staten, dat er met vijf gedeputeerden onvoldoende werk verricht kan worden en dat de belangen van de provincie Gelderland daarmee in het geding zouden zijn? In aanvulling: welke voorstellen heeft GS daarop gedaan om gesignaleerde knelpunten aan te pakken?
  • Onlangs werd bekend dat er een nieuwe functie komt voor de huidige directeur. In hoeverre kan deze adviesfunctie met hoge mate van senioriteit, benut worden in het versterken van de lobby van de provincie Gelderland (ter ontlasting van de gedeputeerden)?

Reactie toevoegen

U bent hier