h

SP kritisch op prestaties college

3 juni 2015

SP kritisch op prestaties college

Foto: Bas Stoffelsen

Bij het debat over de beleidsrekening van de provincie heeft de SP zich kritisch uitgesproken over de prestaties van het provinciebestuur in 2014. Woordvoerder Agnes Lewe was positief over investeringen in de bouw waarmee onder andere sociale huurwoningen worden verduurzaamd, maar de SP zette vraagtekens bij andere zaken zoals de effectiviteit van bestrijding jeugdwerkloosheid en het werkgeverschap van de provincie.

Statenlid Agnes Lewe wees er in het debat over de beleidsrekening op dat van veel geld niet duidelijk is welke effecten het heeft en dat Staten daar ook weinig zicht op hebben: "Een goede controle en een goede beoordeling vereist duidelijke indicatoren. In sommige gevallen volstaat het tellen van meters fietspad. Maar wij willen natuurlijk ook maatschappelijke effecten weten. Heeft al dat uitgegeven geld het doel bereikt dat ons voor ogen stond?”

Jeugdwerkeloosheid

Een belangrijk onderdeel van het provinciale beleid in het afgelopen jaar was de “Robuuste Investeringsimpuls”. opgestart in 2013 om snel hulp te bieden aan de Gelderse economie. Lewe: “In de bouw heeft de investeringsimpuls duidelijk en meetbaar effect. Er zijn arbeidsplaatsen gecreëerd en mensen aan het werk gebleven, die anders geen baan meer hadden gehad. De bestrijding van de jeugdwerkloosheid loopt minder goed. Jongeren doorlopen slechts trajecten, soms wel vier achter elkaar. Maar dit zijn geen echte banen. En of de gewenste 2.000 trajecten worden gehaald, is ook nog maar de vraag, want de start is traag geweest. En met vier trajecten per jongere bereik je bovendien 500 jongeren, geen 2.000.”

De SP is ook kritisch over een ander onderdeel van de investeringsimpuls, het zogenaamde hulpprogramma voor noodlijdende gemeenten. Uiteindelijk ging er alleen geld naar Apeldoorn. Lewe vraagt zich af waarom andere gemeenten er geen beroep op deden: “Het geld ging naar projecten in de infrastructuur en openbare ruimte. Dat is dan weer prettig want dat is goed voor de werkgelegenheid, maar wel op voorwaarde dat gemeenten onder andere hun sociale uitgaven terug gaan schroeven. Dat is een slechte zaak.”

De provincie heeft afgelopen jaren geëxperimenteerd met verschillende fondsen investeringen in innovatie en economie. Deze zogenaamde revolverende fondsen zouden zichzelf weer terug kunnen verdienen. Onduidelijk is wat de effecten hiervan zijn. Hoewel ze nog niet zo lang aan de gang zijn vraagt de SP zich af hoe Provinciale Staten in de komende periode kunnen controleren en bijsturen op de resultaten van deze fondsen.

Schoonmakers

De SP in niet blij dat bij de nieuwbouw van een gedeelte van het provinciehuis meteen de keuze is gemaakt om onderhoud en schoonmaak voor de komende twintig jaar uit te besteden. Agnes Lewe: “Dat is een absurde situatie: minister Asscher neemt flexwerkers in dienst, minister Blok stopt volgend jaar mei met payrolling, en dit college legt voor 20 jaar flexwerk vast met alle gevolgen voor de werknemers van dien. De provincie zou een goed voorbeeld moeten geven en dat kan door schoonmakers en onderhoudsmedewerkers zelf in dienst te nemen.”

Reactie toevoegen

U bent hier