h

Geen dwang opleggen bij gemeentelijke herindelingen

15 juli 2015

Geen dwang opleggen bij gemeentelijke herindelingen

Tijdens de behandeling van het rapport Sterk bestuur van de commissie De Graaf heeft de SP zich uitgesproken tegen dwang bij gemeentelijke herindelingen. De SP mist in de adviezen van de commissie De Graaf de positie van de inwoners. Wat de SP betreft krijgen zij het laatste woord bij herindelingen.

De SP vind het prima dat er gekeken wordt hoe het lokale bestuur beter kan worden zoals de commissie 'Sterk Bestuur' heeft gedaan. Maar de rapportage die op 7 juli werd besproken in Provinciale Staten van Gelderland schetst volgens SP fractievoorzitter Eric van Kaathoven niet de juiste richting: “Net als in bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs zien we dat de commissie inzet op schaalvergroting. Maar uit het verleden leren we dat dit lang niet altijd leidt tot meer efficient bestuur. Sterker nog, doordat het lokale politiek op grotere afstand wordt gezet van de mensen wordt de lokale democratie verzwakt. Wij pleiten juist voor bestuur dichter bij de mensen, met meer zeggenschap van mensen over hun eigen leefomgeving." 

De SP mist in het rapport “Sterk Bestuur” de bewoners. Zij zaten niet in de commissie, niet in de klankbordgroep en komen in het advies nauwelijks aan bod.  Dit terwijl zij juist centraal zouden moeten staan. De partij pleitte daarom al eerder ervoor dat bij herindelingen altijd in een referendum gehouden zou moeten worden om het oordeel aan de bewoners te laten. Van Kaathoven: 'Door het eindoordeel bij de inwoners te laten, garandeer je ook dat ze niet vergeten worden in het proces zoals nu het geval is."

Volgens de SP-fractie is het cruciaal hoe de provincie haar rol gaat invullen in dit proces. Van Kaathoven: “Het maakt nogal uit of de provincie zich neutraal of sturend opstelt. De provincie zou processen voor bestuurlijke vernieuwing van onderop moeten stimuleren en ondersteunen. We moeten juist niet willen dat de provincie gemeenten gaat dwingen tot herindelingen.”

Reactie toevoegen

U bent hier