SP: Maak milieueffectrapportage megastal Wichmond
SP: Maak milieueffectrapportage megastal Wichmond
De Gelderse SP is zeer ongerust over de ontwikkelingen rond het geplande rundveebedrijf aan de Polweg in Wichmond. SP-fractievolger Astrid Vollebregt-de Groot heeft onderzoek gedaan naar het geplande bedrijf en de voorziene milieuoverlast. Daarom heeft ze namens de SP in de Statencommissie Landelijk Gebied het college gevraagd of ze het met de SP eens zijn dat er een Milieueffectrapportage (m.e.r.) nodig is.
Astrid Vollebregt-de Groot: “Wij hebben de indruk dat de eigenaar de plaatsing van dit bedrijf koste wat het kost wil doordrukken. Hij lijkt daarbij handig gebruik te maken van de ingewikkelde bureaucratische regelgeving, die deels bij de gemeente Bronkhorst ligt en deels bij de Provincie. Een verplichte Milieueffectrapportage is vereist vanaf een bepaalde minimale bedrijfsomvang. Het bedrijf in Wichmond begint met een aantal runderen, dat nét onder de norm valt om een m.e.r. te moeten maken. Het is alleszins redelijk om wel om zo’n m.e.r. te vragen, gezien het uiteindelijke doel van de eigenaar: namelijk bijna 1500 koeien! Een m.e.r. is in dat geval een absolute plicht, maar dat probeert hij door een handigheidje te ontduiken.”
De eigenaar wil het bedrijf in fases naar een grotere schaal brengen. Hij wil beginnen met 138 melkkoeien, 200 stuks jongvee en 50 stuks andere runderen. Hier zou de eigenaar al een vergunning voor hebben. De eigenaar wil echter toewerken naar 975 melkkoeien, 256 stuks jongvee en 224 stuks andere runderen. De SP heeft berekend dat voor de eerste 388 koeien minstens 80 ha grond in eigen bezit vereist is. Deze grond ligt niet in de directe omgeving van de locatie. Er zal dus stevig heen-en-weer gereden moeten worden. De SP heeft ook de aan- en afvoer van voer, mest en melk over een maand berekend. Dit komt neer op 40 vrachtwagenritten van 30 tot 40 ton per maand. Daarnaast vindt er veetransport plaats en divers ander verkeer, zoals technici voor de apparatuur, voor de embryo-winning, dierenartsen enzovoorts. Als fase drie zou worden bereikt, spreken we over een vereiste van minstens 441 ha grond en 195 vrachtwagenritten van 30 tot 40 ton per maand en legio ander transport, dagelijks van en naar het bedrijf.
De SP vindt het geplande bedrijf veel te groot en ook nog eens niet passend op die locatie. Vollebregt-de Groot: “We hebben het gebied bezocht. Het is bijzonder mooi en landelijk met smalle weggetjes en de locatie ligt strak pal naast een prachtig bos/landgoed. Het moge duidelijk zijn dat, wanneer dit bedrijf daar gevestigd wordt, de wegen binnen de kortste keren volledig kapot gereden zijn. De provincie komt dan voor een dure klus te staan, omdat de wegen op dit transport dienen te worden aangepast en de gehele infrastructuur van dit gebied verbeterd moet worden.”
Hoewel de Gemeente Bronkhorst aan zet is om de Milieueffectrapportage uit te voeren wil de SP van de Gedeputeerde weten of hij het met de SP eens is dat er een Milieu Effect Rapportage moet worden gedaan. Vollebregt-de Groot: “Als een eerste vergunning wordt verleend op basis van de eerste getallen, dan gaat de eigenaar daar zijn bedrijf starten. Op het moment dat hij gaat uitbreiden, zal de dan noodzakelijke m.e.r. verdere uitbreiding verbieden en ontstaan er o.i. lange trajecten van Planschade claims. De overheid kon namelijk bij de eerste vergunningen weten dat uitbreiding zou volgen. De m.e.r. zal naar verwachting de vestiging van een bedrijf van deze omvang op die plek nimmer toestaan.”
- Zie ook:
- Landbouw
- Milieu & Duurzaamheid
- Natuur
Reactie toevoegen