h

‘Hoogzomerdienstregeling’ Breng laat reiziger in de kou staan

22 juni 2016

‘Hoogzomerdienstregeling’ Breng laat reiziger in de kou staan

Foto: Bas Stoffelsen

“Busreizigers in Arnhem en Nijmegen zullen deze zomer van een koude kermis thuiskomen, als ze al thuiskomen...” Dat stelt SP-Statenlid Maurits Gemmink in reactie op de zomerdiensregeling in deze regio. Breng heeft alle busdiensten deze zomer gehalveerd. De halfuursdienst wordt een uursdienst en complete lijnen worden geschrapt. De SP is teleurgesteld dat de provincie niets doet voor behoud van een fatsoenlijke busdienst in de zomer.

De SP heeft herhaaldelijk moeten vragen naar deze ‘Hoogzomerdienstregeling’. Begin dit jaar was al duidelijk wat de zomerwensen van Breng waren, maar de provincie, grootbetaler van Breng via de concessie, was er nog niet over uit. Pas tweede week juni kwam er uitsluitsel. Vier maanden onderhandelen hebben niets opgeleverd. Breng mag rigoureus snijden in de dienstregeling deze zomer. het negatieve advies van Gelderse OV-consumentenorganisatie ROCOV is genegeerd. Op enkele puntjes heeft de provincie de ‘Hoogzomerdienstregeling’ aangepast, maar daar zal de reiziger niets van merken. ‘Die is dan zeer waarschijnlijk toch al gaan lopen’ denkt SP statenlid Maurits Gemmink.

 

“Belachelijk dat de provincie toe laat dat Breng haar dienstregeling halveert in de zomer. Dat de buslijn naar de Radboudt Universiteit in Nijmegen stil ligt kan ik me voorstellen, maar zes weken alles halveren… De meeste mensen hebben geen zes weken vakantie en moeten gewoon naar hun werk of de stad kunnen reizen. Dit lijkt puur ontmoedigingsbeleid van Breng. Breng heeft er duidelijk geen zin in deze zomer en de provincie doet niets! Mensen die alternatieven vinden voor de bus zullen na de vakantie niet snel terugkeren.”

“Onbegrijpelijk dat de provincie hier mee instemt,” aldus Gemmink “We betalen jaarlijks ruim 39 miljoen euro voor het laten rijden van openbaar vervoer in de regio Arnhem - Nijmegen. Dan mag je toch met de vuist op tafel slaan als de vervoerder met zo’n voorstel komt? Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier vrolijk van wordt, behalve de aandeelhouders van Breng. Natuurlijk maken in de zomer minder mensen gebruik van de bus, maar een concessie geldt voor het hele jaar en daar horen ook de minder drukke maanden bij. De reiziger staat weer eens flink in de kou sinds de provincie het OV van de stadsregio heeft overgenomen.”

Reactie toevoegen

U bent hier