h

Gelderland wordt regenboogprovincie

16 november 2016

Gelderland wordt regenboogprovincie

Tijdens de Statenvergadering van 9 november verklaarde Provinciale Staten Gelderland tot regenboogprovincie. Daarmee spreekt de provincie uit dat ze zich nadrukkelijk gaat inzetten voor emancipatie en acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en transgenders in Gelderland. Daarmee voegt Gelderland zich bij de provincie Drenthe en een aantal regenboogsteden die al eerder verklaarden dat zij gezamenlijk de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van deze groepen willen verbeteren.

GroenLinks-Statenlid Anne Wieggers en SP-Statenlid Agnes Lewe stelden samen het voorstel op om Gelderland regenboogprovincie te maken. Anne Wieggers: “Wat heb je aan het homohuwelijk, als je trouwdag de laatste keer is dat je je vriend in het openbaar kunt kussen en omhelzen zonder uitgescholden te worden of bang te zijn dat er iets gebeurt?”

Agnes Lewe: “Gelderland beschouwt veiligheid als een van de peilers van haar beleid. Maar veiligheid betekent niet alleen veilig over kunnen steken of veilig achter de dijken. De inwoners van Gelderland hebben ook op recht veiligheid in de zin van een gelijkwaardige behandeling. Het is onacceptabel dat lesbische vrouwen, homosexuele mannen, bisexuele en transseksuele inwoners van Gelderland op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport en in hun eigen sociale kring niet meer durven uitkomen voor hun identiteit.”

Provinciale Staten hebben met grote meerderheid (zonder Christenunie en en SGP) een motie aangenomen waarin zij Gelderland uitroepen tot Regenboogprovincie en het college vragen om:

  • Een impuls te geven aan sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van lesbisch vrouwen, homoseksuele mannen, bisexuelen en transgenders 's in Gelderland
  • Om zich in te zetten om hun veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie verder te bevorderen en dit te vertalen naar doelstellingen en een aanpak in samenspraak met het Meldpunt Discriminatie en Pesten, Ieder1gelijk, Art. 1 Noord-Oost Gelderland, het COC en betrokken partners;
  • Om in de politie-eenheid Oost-Nederland ook samenwerking te zoeken met de provincie Overijssel
  • Om de ontwikkelingen te monitoren en PS daarover regelmatig te informeren.
  • Om Gelderse gemeenten te stimuleren aan te sluiten bij het landelijk project Regenboogsteden

In Gelderland hebben Arnhem en Nijmegen zich al aangesloten bij de regenboogsteden.

Reactie toevoegen

U bent hier