h

Gelders sportbeleid heeft niks geleerd van Giro-fouten

30 januari 2017

Gelders sportbeleid heeft niks geleerd van Giro-fouten

Foto: Bas Stoffelsen

De Gelderse SP heeft tijdens de Statenvergadering van 25 januari dringend verzocht de ondertekening van het Gelderse Sportakkoord uit te stellen. Het Gelderse Sportakkoord is een overeenkomst tussen verschillende partijen zoals de provincie, gemeenten, sportbonden en andere belanghebbenden. Volgens de SP gaat een te groot deel van het geld in het Sportakkoord naar topsport en niet voldoende naar amateur- en breedtesport. De Gelderse socialisten vinden dat de provincie eerst maar eens de lessen van de Giro-evaluatie mee moeten nemen in het akkoord.

Fractievoorzitter Peter de Vos: “De uitkomsten van de evaluatie van de komst van de Giro naar Gelderland waren duidelijk. De overheid betaalde meer dan 10 miljoen euro voor een groot topsportevenement. De hoge verwachtingen van de organisatie, zo bleek tijdens een recente evaluatie, werden niet waargemaakt. De Gelderse investeringen in topsport vliegen keer op keer uit de bocht.”

De SP vindt dat de provincie met het nieuwe Sportakkoord dezelfde fouten begaat als met de binnenhalen van de Giro. Peter de Vos: “Het Sportakkoord richt zich nog steeds te veel op topsport en niet voldoende op het in beweging krijgen van alle Gelderlanders. Subsidies voor topsport blijken een illusie te zijn: ze dragen niet echt bij aan verbetering van maatschappij of onze economie. Door Gelderse investeringen in topsport zijn er niet meer mensen gaan sporten. Tijdens de evaluatie van de Giro waren allerlei politieke partijen kritisch. Nu met het vaststellen van het Gelderse Sportakkoord puntje bij paaltje komt houden andere partijen zich plotseling gedeist.”

De door de PvdD en SP ingediende motie die opriep om voldoende tijd te nemen om de evaluatie van de Giro in het sportakkoord te verwerken werd door de meerderheid van de Staten afgewezen. Het Gelderse Sportakkoord werd met steun van o.a. PvdA, VVD, CDA, D66, 50+ en CU in meerderheid aangenomen.

Reactie toevoegen

U bent hier