h

SP stelt vragen over experiment met jeugdzorg in Bronckhorst

9 januari 2017

SP stelt vragen over experiment met jeugdzorg in Bronckhorst

Foto: Bas Stoffelsen

De Gelderse SP heeft schriftelijke vragen gesteld over experimentele aanpak van jeugdzorg in de Gemeente Bronckhorst. Op 22 december schreef de Gelderlander dat de provincie 59.000 bijdraagt aan een project waarbij praktijkondersteuners indicatie en behandeling gaan overnemen van huisartsen. De vraagt zich af wat de gevolgen zijn van deze nieuwe werkwijze voor de kinderen die jeugdzorg nodig hebben.

SP Statenlid Astrid Vollebregt-de Groot vraagt zich af wat de rol gaat zijn van de praktijkondersteuners ten opzichte van de bestaande jeugdzorg- professionals zoals artsen en psychiaters: “Wie zijn deze mensen en wat zijn hun bevoegdheden? Hoe wordt er gecontroleerd dat ze de juiste zorg bieden. Bij medisch personeel is dit namelijk wettelijk geregeld. We moeten voorkomen dat kinderen in Bronkhorst een andere behandeling krijgen dan kinderen elders in Gelderland. Aangezien Gelderland hier geld in steekt is het ook de taak van de provincie om hier op toe te zien.”

De provincie heeft sinds begin 2015 de jeugdzorg moeten overdragen aan de gemeenten. Het was de bedoeling dat gemeenten de zorg efficiënter en dichter bij de mensen zou gaan organiseren. Helaas zijn er nog steeds problemen in de jeugdzorg, mede doordat gemeenten niet genoeg geld krijgen voor de jeugdzorg. Vollebregt-de Groot vraagt zich af of het experiment in Bronkhorst hier het gevolg van is: “De gemeente Bronkhorst lijkt met het experiment een grotere vinger in de pap willen hebben waar het gaat om behandeling en indicatie. Daarbij lijkt het dat ze ook proberen de kosten omlaag te brengen. We moeten echter voorkomen dat financiële afwegingen boven de welzijn van kinderen gesteld worden.”

Reactie toevoegen

U bent hier