h

Laat provincie Gelderse familiebedrijven steunen

25 oktober 2017

Laat provincie Gelderse familiebedrijven steunen

Foto: Bas Stoffelsen

Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de Gelderse economie. De provincie Gelderland moet hier meer aandacht aanbesteden. Dat is aanleiding voor de Gelderse fracties van CDA, SP, PvdA en ChristenUnie om met een initiatiefvoorstel te komen om ze een steuntje in de rug te geven. Ze willen onder andere dat de provincie het Gelders Familiebedrijven Gilde gaat steunen.

In Gelderland is 68% van de bedrijven een familiebedrijf. Deze bedrijven zijn relatief goed uit de crisis gekomen. Dit komt vooral omdat familiebedrijven meer gericht zijn op de lange termijn dan andere bedrijven, ze doen meer aan innovatie, duurzaamheid, werkgelegenheid en onderwijs. SP-Statenlid Paul Kusters: “Hun sociale betrokkenheid is groot. Er is veel aandacht voor het wel en wee van medewerkers, in het bedrijf en ook erbuiten. Zo zijn opvallend veel bedrijven sponsor van lokale voetbalclubs en andere verenigingen. En omgekeerd geldt het ook: medewerkers blijven vaak lang bij een familiebedrijf werken en krijgen daar ook de kansen voor, zelfs in mindere tijden.”

Familiebedrijven kennen ook specifieke problemen. Vooral bedrijfsopvolging kan binnen een familie een lastig punt zijn. Familiebanden, eigendom en het bestieren van een bedrijf komen hier samen. Als de opvolging van een familiebedrijf niet goed is geregeld, komt de toekomst van het familiebedrijf in gevaar. En dat is geen uitzondering: zo’n 70% van de familiebedrijven overleeft een bedrijfsopvolging niet.

Uit onderzoek blijkt dat familiebedrijven leren van andere familiebedrijven. Volgens de initiatiefnemers ontbreekt op dit moment in Gelderland een sterk netwerk van familiebedrijven dat kennisdeling mogelijk maakt. “We hebben als provincie Gelderland een sterk netwerk bij Gelderse bedrijven. Als we dat benutten en helpen versterken, dan kunnen we al veel bereiken. Dat willen we met dit initiatiefvoorstel voor elkaar krijgen.”

Het initiatiefvoorstel wordt op 13 december behandeld in de Provinciale Statenvergadering.

Reactie toevoegen

U bent hier