h

SP wil einde aan betaalde bijbanen Gedeputeerden

1 november 2017

SP wil einde aan betaalde bijbanen Gedeputeerden

De Gelderse SP wil dat leden van Gedeputeerde Staten in het vervolg geen betaalde bijbanen meer hebben. Daarover zal SP-fractievoorzitter Peter de Vos een voorstel indienen tijdens de volgende Statenvergadering. Er zijn momenteel een aantal gedeputeerden die een zogenaamde nevenfunctie hebben die raakvlakken hebben met de politiek. Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden wil de SP dat voor gedeputeerden het zelfde gaat gelden als voor ministers, geen bijbanen!

Momenteel laten de regels van de provincie Gelderland toe dat een gedeputeerde een betaalde nevenfunctie kan hebben. Maar dat betekent wel dat hij of zij, bij bespreking van een onderwerp dat mogelijk met de nevenfunctie te maken kan hebben, de vergadering moet verlaten. En in andere provincies zijn die regels weer anders. SP-fractievoorzitter Peter de Vos: “Het is heel gek dat een gedeputeerde tegelijkertijd elders een baan kan hebben. Ik durf best de gedeputeerden te geloven als ze stellen dat ze elke keer netjes op de gang gaan staan. Maar dat neemt niet weg dat je als gedeputeerde altijd nog in een invloedrijke positie zit. De suggestie van belangverstrengeling ligt constant op de loer. Dat is slecht voor het aanzien van de politiek en dat moet je niet willen.

Het is voor gedeputeerden verplicht om opgave te doen van hun financiële belangen in ondernemingen en organisaties waarmee de provincie zakelijke betrekkingen onderhoudt. Maar dat is voor de SP niet genoeg. De Vos: “Het is voor mij als Statenlid vrijwel onmogelijk in het openbaar om GS-leden individueel aan te spreken op hun bijbaan, zonder zijn of haar persoonlijke dan wel politieke integriteit in twijfel te trekken. Daarom moeten we al een stap eerder de regels aanpassen. Voor een nieuwe minister geldt dat hij of zij afstand moet doen van alle betaalde nevenfuncties. Zo kan hij of zij zich geheel en ongebonden inzetten in de functie van bewindspersoon. Het is heel logisch dat dat ook gaat gelden voor gedeputeerden.”

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier