h

SP wil dat provincie zorgt voor fatsoenlijke huisvesting arbeidsmigranten Bommelerwaard

20 februari 2018

SP wil dat provincie zorgt voor fatsoenlijke huisvesting arbeidsmigranten Bommelerwaard

Foto: Eric van Dijk

Volgens SP-Statenlid Eric van Dijk moet de provincie de huisvesting van arbeidsmigranten in het rivierengebied in goede banen leiden. De provincie heeft ervoor gezorgd dat er gigantische kassencomplexen zijn ontstaan in de Bommelerwaard waar honderden mensen komen te werken. De SP wil dat de provincie samen met de gemeenten zorgt dat deze mensen fatsoenlijk gehuisvest worden en hij gaat hierover ook vragen stellen in de Statencommissie RLW op 21 februari.

De provincie Gelderland heeft afgelopen jaren met een zogenaamd Provinciaal Inpassingsplan (PIP) toegestaan dat er zeer grote kassen mogen worden gebouwd in het gebied. Eric van Dijk: “De provincie heeft onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen. Onder andere hierom hebben wij ook altijd tegen dit plan gestemd. De tuinders zeggen dat ze alleen arbeidskrachten kunnen vinden buiten Nederland en de huisvesting daarvan zorgt nu voor problemen en onrust in de regio. Sommige tuinders willen, waar het kan, deze mensen bij de kassen huisvesten. De gemeentebesturen zijn daar geen voorstander van, maar gaan er wisselend mee om. In de ene gemeente gelden soepeler regels dan in de andere. In de praktijk worden er ook veel arbeidsmigranten in particuliere woningen in de diverse dorpen ondergebracht. Soms tot wel 16 mensen in een eengezinswoning. Dat is geen fatsoenlijke huisvesting voor deze mensen en heeft ook gevolgen voor de leefbaarheid in de dorpen.”

Volgens de SP verdienen arbeidsmigranten fatsoenlijke en kleinschalige huisvesting. Van Dijk: “In Zuilichem waren plannen voor de bouw van een wooncomplex op een voormalig partycentrum. Daarmee zou er een situatie ontstaan van 700 arbeidsmigranten in een dorp van 1.600 inwoners. Dat is zeer onverstandig en dat vinden de bewoners ook. De provincie moet samen met de gemeenten zorgen voor spreiding en er op toezien dat de huisvesting fatsoenlijk gebeurt. Ook vinden we dat er scherp moet worden toegezien op de arbeidsomstandigheden en dat deze mensen fatsoenlijk worden betaald.”

Foto: SP

Vorige week lanceerde de SP afdeling Bommelerwaard al een ‘Actieplan Arbeidsmigranten’ op een avond met bewoners en Tweede Kamerlid Jasper van Dijk en Statenlid Eric van Dijk.

Kernpunten van het plan:

  • Kleinschaligheid, geen mega kassen;
  • Beperking van de arbeidsmigratie – regulering;
  • Gelijk loon voor gelijk werk;
  • Houdt inspecties - zorg voor handhaving: ga op bezoek bij bedrijven;
  • Recht op menswaardige huisvesting.

Meer over dat plan op zaltbommel.sp.nl.

Foto: SP

Reacties

Nou wij zouden best wel willen helpen, maar nergens geen baan te vinden #Nijmegen das toch vreemd. Heb nog nooit een vacature gezien. Ik zit zelf op linkedin r-l-48b40515a Tot opheden geen vacatures gezien voor bijvoorbeeld aardbeien plukken.. we mogen enkele uurtjes per week werken. Nergens wat te vinden. Dus snap niet dat tuinders geen Nederlandse mensen kunnen vinden? hier zijn er twee

Wat ik een beetje mis: wat voor 'huur' wordt de mensen die dat werk doen berekend? Als dat net zoals in het westland zeg maar €500 voor een bed is, lijkt me dat toch ook een woekertarief (en feitelijk diefstal van hun loon).

Reactie toevoegen

U bent hier