h

Laat Provinciaal energiebedrijf Geothermie exploiteren

7 maart 2018

Laat Provinciaal energiebedrijf Geothermie exploiteren

Foto: Bas Stoffelsen

De Gelderse SP wil dat de provincie gaat onderzoeken of een provinciaal nutsbedrijf een eventuele geothermiebron gaat exploiteren. De provincie subsidieert samen met de gemeenten Renkum en Nijmegen een onderzoek naar het gebruik van geothermie om warmte en energie op te wekken. De SP wil dat dit niet aan de markt wordt overgelaten maar dat de exploitatie door een provinciaal overheidsbedrijf wordt gedaan zodat er democratisch toezicht is op controle, energielevering en prijsbepaling.

Door de subsidie van de provincie Gelderland aan Tellus Renkum b.v. (en Tellus Nijmegen b.v.) kan een onderzoek gedaan worden naar ultradiepe geothermie bij Renkum en Nijmegen. De warmte die via geothermie wordt aangesproken, kan worden omgezet en geleverd aan woningen en industrie. SP Statenlid Paul Kusters: “Ultradiepe geothermie kan een goede en schone manier zijn om de energievoorziening in Gelderland te verduurzamen. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan onze klimaat- en energiedoelstellingen. Als zo'n bron werkt moet deze ook geëxploiteerd worden. Wat ons betreft niet door een commerciële markt partij. Gelderse geothermie moet in handen zijn van de inwoners van Gelderland.”

De SP vraagt daarom aan het college van Gedeputeerde Staten om alvast te kijken naar een mogelijkheid om een provinciaal nutsbedrijf te starten, eventueel ook samen met gemeenten. Kusters: “Wat ons betreft moet een Gelders nutsbedrijf energie leveren voor een fatsoenlijke prijs, zonder winst oogmerk profiteren de inwoners van Gelderland daar het meest van. En als er toch geld verdiend wordt dan kan dat geïnvesteerd worden in de Gelderse samenleving.”

Reactie toevoegen

U bent hier