h

Eindelijk groen licht voor de Dorpensingel

3 november 2018

Eindelijk groen licht voor de Dorpensingel

Foto: Matthias van Hunnik

De Dorpensingel tussen Bemmel en Lent gaat er eindelijk komen. Na jaren soebatten tussen de gemeenten Nijmegen en Lingewaard en de provincie Gelderland is de kogel door de kerk. De provincie draagt 2,4 miljoen bij aan de aanleg van deze ontsluitingsweg van nieuwe woonwijken aan de Oostzijde van de N325. De SP is zeer tevreden dat dit probleem eindelijk is opgelost. Met name voor Ressen dreigde de goedkopere variant, verbreden van de busafrit van de N325, dwars door het dorp te gaan. Dat hebben we nu voorkomen.

SP-Statenlid Maurits Gemmink: “Als we Nijmegen Waalsprong zo enorm laten groeien, dan moeten we ook wegen voor de nieuwe bewoners aanleggen. Het gebied tussen Bemmel en Oosterhout wordt langzaam maar zeker een nieuwe stad. Dat de Dorpensingel door een stukje ‘groene’ buffer tussen Bemmel en Lent aangelegd gaat worden is misschien vervelend. Echter, als we kijken naar hoe dat gebied verder ingericht wordt, met recreatieplas, megabioscoop en een Hornbach zien we dat er weinig natuur overblijft. Eerlijk gezegd, het hele gebied tussen Arnhem en Nijmegen wordt in de toekomst stedelijk gebied, met Park Lingezegen als groen gebied.”

De SP heeft de afgelopen jaren in Provinciale Staten en gemeenten Nijmegen en Lingewaard regelmatig gepleit voor deze Dorpensingel voor het autoverkeer. Gemmink: “Maar daarnaast is zeker ook goed Openbaar Vervoer voor Nijmegen Waalsprong nodig. Mensen moeten met een auto van en naar hun huis kunnen. Maar als ze in de ochtend of avondspits een uur voor de oprit van een overvolle N325 moeten wachten, dan heeft de Dorpensingel niet veel nut. Voor forensen moet er dus een goed alternatief zijn. Met de fiets of bus naar station Lent en van daaruit met de trein of lightrail naar het werk moet de oplossing voor woon- werkverkeer worden.”

Met de aanleg van de Dorpensingel is het aangezicht van het dorpje Ressen gered. Verbreding van de bestaande bus afrit dwars door Ressen was het goedkope alternatief voor als het geld voor de Dorpensingel niet door zou gaan. Daarmee zou dit dorp, dat al veel overlast heeft van N325 en A15, het afvoerputje van de A15 worden. “Gelukkig hebben we dat kunnen voorkomen.” aldus Gemmink.

Reactie toevoegen

U bent hier