h

Provincie steunt West Maas en Waal: Stop de granulietstort

30 september 2020

Provincie steunt West Maas en Waal: Stop de granulietstort

Foto: Maurits Gemmink

Zeven maanden na eerste debatverzoek van de SP is er op 23 september opnieuw in Provinciale Staten gesproken over de stort van granuliet in de zandwinplas Over de Maas. Aanleiding was de berichtgeving door het programma Zembla dat Rijkswaterstaat de schadelijkheid verkeerd heeft berekend. In werkelijkheid schijnt de concentratie van de schadelijkstof acrylamide 1000 keer hoger te zijn. Een meerderheid van de partijen zijn het inmiddels eens met de SP dat de stort van granuliet zo snel mogelijk moet stoppen.

In februari van dit jaar heeft het programma Zembla voor het eerst bericht over de stort van granuliet, een afvalproduct uit de asfaltindustrie, in zandwinplas Over de Maas in de gemeente West Maas en Waal. Onder druk van de top van Rijkswaterstaat hebben de vergunningverleners een vergunning moeten afgeven voor de stort van vele honderden duizenden tonnen aan granuliet in de waterplas. Zij hebben het granuliet moeten aanmerken als grond terwijl het een restproduct van steen is. Het granuliet is steekvast gemaakt met een flocculant die de zeer giftige en kankerverwekkende stof acrylamide bevat.

Carla Claassen, fractievoorzitter SP Gelderland: “In Provinciale Staten drong in februari de noodzaak van het stoppen met de stort niet door. Terwijl de SP aandrong om te stoppen met onze Gelderse waterplassen te gebruiken als afvalputjes kwam men niet verder dan dat er beleid moest worden opgesteld over hoe om te gaan met het storten van vervuilde grond in de Gelderse zandwinplassen. Totdat Zembla begin deze maand naar buiten kwam dat er een enorme rekenfout is gemaakt door Rijkswaterstaat als het gaat over de veiligheid voor mens, dier, natuur en milieu.”

Claassen is toch blij dat men in het Provinciehuis eindelijk wakker is geworden: “Het water in Gelderland is geen afvalputje. De SP was er in februari al van overtuigd dat het storten van granuliet direct gestopt moest worden. Gedeputeerde Staten moeten zich nu hard gaan maken om het storten te laten stoppen. Let wel er is inmiddels al meer dan 600.000 ton granuliet met de zeer giftige en kanker verwekende stof acylamide onder water verdwenen in Over de Maas. En er gaan nog honderden duizenden tonnen bij komen als het aan Rijkswaterstaat ligt.”

De gemeente West Maas en Waal heeft eerder al via de rechter, tevergeefs, geprobeerd om de granuliet stort te stoppen. De rechter is toen bij zijn besluit uitgegaan van de verkeerde berekening die Rijkswaterstaat heeft gedaan. West Maas en Waal heeft al aangekondigd opnieuw naar de rechter te stappen om de granulietstort te stoppen. Claassen: “Gelukkig is de meerderheid van Provinciale Staten het nu met de SP eens en moet Gedeputeerde Staten in opdracht van PS de gemeente West Maas en Waal bijstaan in hun gang naar de rechter. Ook financieel.”

Reactie toevoegen

U bent hier