h

Geen gemeenschapsgeld naar WK wielrennen

6 april 2021

Geen gemeenschapsgeld naar WK wielrennen

Foto: Maarten van Maanen / Creative Commons

Er moet geen Gelderse subsidie naar het Super WK Wielrennen 2027. Dat vindt de SP-fractie in de Provinciale Staten naar aanleiding van berichten in de krant dat Gelderland dit wielevenement wil binnenhalen. In plaats daarvan wil de SP meer sportvoorzieningen op buurt- en wijkniveau.

“De SP wil investeren in sport. Maar dat geld moet naar de breedtesport en niet naar grote topsportevenementen”, meldt SP-Statenlid Esther Portegies. “Grote evenementen kunnen prima hun eigen broek ophouden. De Gelderlander gaat er niet meer van sporten. Daarom ziet de SP liever dat we gemeenschapsgeld steken in laagdrempelige lokale sportvoorzieningen. Niet voor niets lanceerde de SP in 2015 het plan ‘Gelderland Sport Mee’. In 2016 koos de provincie ook voor prestige en werd de Giro D’Italia voor 5 miljoen euro “gekocht”. Naderhand moest de provincie ook nog bijbetalen, omdat de kosten hoger bleken dan begroot. Hoeveel trap- en korfbalveldjes of fietspaden had je daar wel niet van aan kunnen leggen? Met breedtesport bereik je uiteindelijk veel meer mensen en zorg je ook voor gemeenschapszin in de buurt.”

Een veelgehoord argument voor grote sportevenementen is de winst voor  ondernemers, die meeliften op de bezoekersdrukte. Portegies: “Of de  Gelderse middenstand echt profiteert valt nog maar te bezien. Bij de Giro was inderdaad veel publiek wat vervolgens ondernemers langs de route bezocht. Maar dat was tijdens de Giro zelf: de dagen ervoor lag het parcours er natuurlijk ook al, en kregen ondernemers juist minder bezoekers vanwege de afzettingen. Daar werd toen over geklaagd. Kortom, er zijn wat dat betreft voordelen maar ook weer nadelen. De gouden bergen die beloofd worden komen er niet zonder meer. En mocht dit argument toch kloppen, dan is het logisch dat bij professionele sportevenementen het geld door deze ondernemers wordt betaald. Zodat niet de inwoners van Gelderland weer miljoenen moeten ophoesten.”

Reactie toevoegen

U bent hier