h

Het referendum is democratie in actie

31 januari 2023

Het referendum is democratie in actie

Foto: Anouk Pross / SP

Er moeten referenda gehouden kunnen worden in Gelderland. Dat vindt de SP, die samen met FvD, PvdD, en de Groep-De Kok een initiatiefvoorstel heeft ingediend om dit mogelijk te maken. Fractievoorzitter Carla Claassen: “Referenda zijn volgens de SP democratie in actie. Het is goed om als volksvertegenwoordiger te luisteren naar de mensen in onze mooie provincie. Diverse provincies en gemeenten hebben al een referendumverordening, Gelderland nog niet. Het is volgens de SP een goede zaak als dat verandert.”

Referenda zijn volgens de SP een nuttige aanvulling op de vertegenwoordigende democratie. Claassen: “We kiezen iedere vier jaar volksvertegenwoordigers, maar de volksvertegenwoordiging is niet altijd even representatief voor de bevolking. Jongeren, vrouwen, etnische minderheden en praktisch opgeleide mensen zijn slecht vertegenwoordigd. Het gemiddelde Statenlid is een universitair opgeleide blanke man van middelbare leeftijd. Je achtergrond heeft invloed op je denkbeelden, waardoor in de volksvertegenwoordiging soms weinig steun is voor zaken waar de bevolking in grote meerderheid vóór is. Zo is 60 % van de Nederlandse bevolking voor het nationaliseren van de energiebedrijven, maar krijgen we daar in het parlement de handen niet voor op elkaar. En de provincie wilde de fusie tussen Scherpenzeel en Barneveld doordrukken, ondanks dat 82 % van de Scherpenzelers zelfstandig wilde blijven. Daarom zijn referenda belangrijk.”

Het initiatiefvoorstel maakt een raadgevend (niet-bindend) referendum mogelijk op provinciaal niveau. Bindende referenda zijn momenteel wettelijk niet mogelijk. Claassen: “Uiteindelijk beslissen de Provinciale Staten wat er met de uitslag gebeurt. Liever zien wij een bindend referendum, maar dat kan nu niet. Partijen die een democratische uitslag naast zich neer willen leggen zullen wel van goeden huize moeten komen.”

Reactie toevoegen

U bent hier