h

Red de bus! Verder uitkleden openbaar vervoer onacceptabel voor SP

16 mei 2023

Red de bus! Verder uitkleden openbaar vervoer onacceptabel voor SP

Foto: SP

Doordat Den Haag te weinig geld uittrekt om het openbaar vervoer op peil te houden, dreigen verdere verslechteringen. Dit is voor de Gelderse SP onacceptabel. Fractievoorzitter Eric van Kaathoven: “De bus is een belangrijke basisvoorziening waar veel mensen, jong en oud, afhankelijk van zijn. Het openbaar vervoer is helaas al achteruit gegaan de laatste jaren. Natuurlijk moet Den Haag gewoon genoeg betalen maar desnoods legt de provincie maar extra geld bij. Linksom of rechtsom, de bus moet blijven!”

Bij een toelichting in de Provinciale Staten kregen de Statenleden onlangs te horen dat er de komende jaren mogelijk nog meer buslijnen en -ritten geschrapt moeten worden. Hoewel er nog geen concreet voorstel is, doet de SP alvast een schot voor de boeg. “We hebben niet minder, maar meer OV nodig”, zegt fractievoorzitter Eric van Kaathoven. “Wie het OV uitkleedt jaagt mensen die die mogelijkheid hebben de auto in En maakt het voor veel anderen steeds moeilijker om vol aan de maatschappij mee te doen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

Wie betaalt?
Natuurlijk wil de SP dat het Rijk netjes gaat betalen voor de extra kosten om zo het OV in de provincies op peil te houden, maar als het niet anders kan moet er wat de Gelderse SP betreft maar extra provinciaal geld in. Van Kaathoven: “De reizigers mogen niet de dupe worden van een wedstrijdje tussen Den Haag en Arnhem wie de rekening betaalt”. Om extra provinciale investeringen in het OV te betalen, kan de provincie bijvoorbeeld stoppen met het financieren van prestigeprojecten als de Railterminal bij Valburg waarvan de meerwaarde ontbreekt. Die zou ooit 35 miljoen gaan kosten, nu staat de teller al op 65 miljoen. Van Kaathoven: “Daar liggen de miljoenen voor het oprapen en je voorkomt er een hoop overlast mee in Overbetuwe.”

Reactie toevoegen

U bent hier