h

SP wil maatregelen tegen hergebruik staalslakken

12 mei 2023

SP wil maatregelen tegen hergebruik staalslakken

Foto: Jot Powers / Wikimedia Commons

De provincie moet snel maatregelen nemen tegen het grootschalig hergebruik van staalslakken (afval van de staalindustrie), vindt de Gelderse SP-fractie. Statenlid Carla Claassen heeft hierover schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van nieuw onderzoek van het RIVM. Daaruit blijkt dat het hergebruik van staalstakken gevaarlijker is dan tot recent werd gedacht. Ook in Gelderland zijn staalslakken gebruikt onder andere voor de ophoging van een voormalige stortplaats in Eerbeek. Claassen: “De overheid is verantwoordelijk voor het beschermen van de volksgezondheid en moet hier dus bovenop zitten.”

Na het produceren van staal blijven resten over, de zogeheten slakken. Wanneer deze in contact komen met water, komen er metalen vrij. In grote concentraties zijn deze giftig voor mens en natuur. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot bloedneuzen, brandwonden en huidirritatie. Staalstakken worden onder andere gebruikt bij de bouw van wegen en geluidswallen. Dat wordt volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zelfs aangemoedigd: aannemers krijgen geld toe om ze te gebruiken, terwijl voor bijvoorbeeld grind gewoon betaald moet worden. Daardoor wordt er soms zelfs meer gebruikt dan nodig.

Eerbeek

Er is volgens de SP veel te weinig zicht op het gebruik van staalslakken. Overheden weten niet hoeveel staalslakken er in de grond zitten, want alleen bedrijven doen metingen. In combinatie met de actieve aanmoediging van het (her)gebruik leidt dat volgens emeritus-hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer tot ‘duistere praktijken’ . Bovendien loopt volgens de ILT de regelgeving achter, omdat die stamt uit een tijd waarin minder bekend was over de gezondheidsrisico’s van staalslakken.

Bij de Stort Hoonweg in Eerbeek werd zo’n 240.000 ton aan slakken gebruikt om de voormalige stortplaats te stabiliseren zodat er zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Statenlid Claasen: “Dat weten we toevallig, omdat de lokale pers er bovenop zit. De provincie moet er snel voor zorgen dat zij een overzicht heeft van waar in Gelderland staalslakken gebruikt worden, en maatregelen nemen om de risico’s die ontstaan door het gebruik weg te nemen. De volksgezondheid hoort bóven de belangen van bedrijven te gaan.” 

UPDATE: de vragen zijn inmiddels beantwoord, zie de bijlage van dit bericht

Reactie toevoegen

U bent hier