h

SP wil aanpak bestrijdingsmiddelen na onthullingen over hoog aantal gevallen Parkinson in de Betuwe

11 november 2023

SP wil aanpak bestrijdingsmiddelen na onthullingen over hoog aantal gevallen Parkinson in de Betuwe

Foto: emmapatsie / Creative Commons

Dagblad De Gelderlander onthulde vorige week dat in de Betuwe het aantal gevallen van Parkinson explosief is toegenomen. Deze toename wordt in verband gebracht met het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het was voor de Gelderse SP reden om de provincie op te roepen om een bewustwordingscampagne te starten over de gevaren van bestrijdingsmiddelen en een verbod op gebruik van glyfosaat houdende bestrijdingsmiddelen op eigen gronden.

 
Een motie van de Gelderse SP samen met PvdA, Volt, PvdD en GroenLinks om glyfosaat in Gelderland zoveel mogelijk uit te bannen werd tijdens de Statenvergadering van woensdag 8 november ingediend. De Gelderse SP en andere indienende partijen stelden drie dingen voor. Als eerste een bewustwordingscampagne onder tuinders, agrariërs en particulieren over de gezondheidsgevolgen van glyfosaat. Ten tweede zou de provincie bij iedere nieuwe pachtovereenkomst het gebruik van glyfosaat moeten verbieden. Ten derde wilden de partijen dat de provincie bij het Rijk gaat lobbyen voor een wettelijk verbod op glyfosaat. Het college van BBB, VVD, CDA, CU en SGP ontraadde de motie en deze kreeg alleen steun van de indieners en D66. Een meerderheid in het provinciehuis stemde tegen.

 

 
Explosieve toename van Parkinson
Aanleiding voor het voorstel van de SP was de berichtgeving in de Gelderlander van vorige week. Het aantal gevallen van Parkinson in de Betuwe is explosief toegenomen, zo constateerde de krant. In Huissen gaat het om zo’n honderd gevallen. In Angeren, met slechts drieduizend inwoners, zijn 55 gevallen bekend. Daar zijn inmiddels drie gespecialiseerde therapeuten nodig. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen glyfosaat en Parkinson.

 
“Wij zijn geschrokken van de berichtgeving in De Gelderlander” zegt Statenlid Carla Claassen. “Toch zijn er nog steeds tuinders, agrariërs en particulieren die denken dat het allemaal niet zo’n vaart loopt.” De verkoop van bijvoorbeeld glyfosaat aan particulieren is nu verboden in Nederland, maar glyfosaat houdende bestrijdingsmiddelen mogen nog steeds gebruikt worden. Claassen: “Het zou goed zijn als er vanuit de provincie ingezet gaat worden op een bewustwordingscampagne over de gevaren van bestrijdingsmiddelen. En de provincie moet zelf het goede voorbeeld geven door het gebruik van glyfosaat houdende bestrijdingsmiddelen te verbieden op provinciale gronden.”

 
Wel steun in Lingewaard
Dat de meerderheid de motie niet steunde is een teleurstelling voor Claassen. En het contrast met de gemeenteraad van Lingewaard is groot. De plaatselijke SP, waar Claassen ook deel van uitmaakt als fractievoorzitter, kreeg een vergelijkbare motie een dag later wel brede steun. Claassen: “Vanuit het provinciehuis in Arnhem is het voor sommige partijen kennelijk makkelijker om de zorgen van de mensen in de Betuwe te negeren, dan hier in de raad. We zijn blij dat hier de gezondheid van de mensen hier wel voorop staat.”

ZIE OOK

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier