h

Railterminal van de baan: Overbetuwe Overbelast heft zichzelf op met feestje

25 maart 2024

Railterminal van de baan: Overbetuwe Overbelast heft zichzelf op met feestje

Foto: Eric van Kaathoven / Overbetuwe Overbelast

De groep van bezorgde bewoners die zich verzetten tegen de komst van een railterminal bij Valburg heeft zichzelf opgeheven. Aanleiding is het besluit van de provincie Gelderland om te stoppen met het project nadat geen enkel bedrijf zich gemeld had om de railterminal aan te realiseren en exploiteren. Daarmee is de missie van Overbetuwe Overbelast geslaagd. Het opheffingsfeestje werd gevierd op vrijdagavond 22 maart in de Viersprong in Valburg. Daarbij waren naast de actieve leden ook betrokken politici van gemeente en provincie uitgenodigd.

Kopfoto: De bezorgde bewoners van Overbetuwe Overbelast met actiemateriaal en provinciale politici tijdens opheffingsborrel in Valburg

Foto: Eric van Kaathoven / Overbetuwe Overbelast

SP-fractievoorzitter Eric van Kaathoven bedankt alle vrijwilligers van Overbetuwe Overbelast voor hun inzet

Overbetuwe Overbelast ontstond in 2018 na een door de SP georganiseerde en druk bezochte bewonersavond. Veel bewoners bleken zich zorgen te maken over overlast, onveiligheid en de tientallen miljoenen aan overheidsgeld die een railterminal zou gaan kosten. De informele groep met boegbeeld Koos Nijssen (ook bekend van buurtvereniging Leefbaar Reeth) voerde de afgelopen jaren op allerlei wijze actie tegen de komst van de railterminal. De vrijwilligers van Overbetuwe Overbelast haalden duizend handtekeningen op van medestanders, spraken op ludieke wijze in bij gemeenteraad en provinciale staten, solliciteerden uit protest zelfs naar de openstaande burgemeestersvacature maar bewandelden ook de juridische weg naar de Raad van State. Er kwam uiteindelijk steeds bredere steun om met de plannen voor een railterminal te stoppen, eerst uit de gemeentelijke en later ook de provinciale politiek.

Foto: Eric van Kaathoven / Overbetuwe Overbelast

Koos Nijssen uit Reeth, een van de trekkers van Overbetuwe Overbelast ontvangt een tomatenpakket als bedankje namens SP Gelderland

Toen duidelijk werd dat de provincie Gelderland de stekker uit het project trok, was dat dan ook aanleiding voor grote feestvreugde. De laatste actie van Overbetuwe Overbelast was het organiseren van de afscheidsborrel om alle betrokkenen te bedanken voor hun inzet. Tijdens het feestje in Valburg werd al het actiemateriaal (spandoeken, protestborden, flyers) in een grote kist gestopt. Om hopelijk nooit meer te gebruiken. Daarmee kwam een symbolisch einde aan de jarenlange inzet van de bezorgde bewoners tegen de komst van de railterminal.

Foto: Eric van Kaathoven / Overbetuwe Overbelast

Koos Nijssen voorop en een kist vol actiemateriaal er achteraan, symbolisch vertrek van Overbetuwe Overbelast

 

Reactie toevoegen

U bent hier