h

SP stelt mondelinge vragen over eenzijdige samenstelling Wolvencommissie

12 juni 2024

SP stelt mondelinge vragen over eenzijdige samenstelling Wolvencommissie

Foto: zoofanatic / Creative Commons

De Gelderse SP stelt vragen aan het college van Gedeputeerde Staten over de samenstelling van de nieuwe Wolvencommissie. Die is volgens de SP te eenzijdig samengesteld. In de commissie zijn veehouders, jagers, grootgrondbezitters en de vereniging van Nederlandse gemeenten vertegenwoordigd, maar ontbreken onafhankelijke wolvenexperts, wetenschappers en organisaties die zich bezighouden met soortbescherming, dierenrechten en natuurwetgeving en experts op het gebied van wolfwerende maatregelen.

 

De Wolvencommissie is een orgaan dat de Faunabeheereenheid van de provincie adviseert over de omgang met de wolf, die sinds 2019 weer vertegenwoordigd is in Nederland. Gelderland herbergt de meeste Nederlandse wolven, vooral op de Veluwe. De vernieuwde Wolvencommissie, onder leiding van voormalig VVD-gedeputeerde en agrariër Jan Markink, wil naast preventie ook aandacht besteden aan inwonersparticipatie en het ingrijpen bij probleemsituaties met wolven. Volgens de SP is de samenstelling van de commissie te eenzijdig. Een opvallende naam is bijvoorbeeld die van Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van Nationaal Park de Hoge Veluwe en uitgesproken anti-wolf. Leidekker heeft gezegd dat Nederland ‘te klein is voor de wolf’. SP-Statenlid Carla Claassen: “Een adviesorgaan van de provincie moet niet vooringenomen zijn. Het moet juist met gedegen adviezen komen waar buitenstaanders met verschillende opvattingen ook vertrouwen in hebben. Daar zorg je voor met een diverse samenstelling, zodat alle belangen afgewogen kunnen worden. Dat is nu niet het geval. Als het zo gaat, heeft een adviescommissie geen nut meer. Als het aan de SP ligt, komt er een andere samenstelling van de Wolvencommissie.” 

Reactie toevoegen

U bent hier