h

SP doet voorstel voor proef met gratis krant in heel Gelderland

3 juli 2024

SP doet voorstel voor proef met gratis krant in heel Gelderland

Foto: Eric van Kaathoven / SP Gelderland

Bij de behandeling van de Gelderse Perspectiefnota in de Provinciale Staten doet de SP samen met PvdA, PvdD, Volt en 50PLUS een voorstel om in alle buurthuizen en wijkcentra een gratis krant neer te leggen. De partij verwacht dat dit de betrokkenheid en het vertrouwen in de overheid en journalistiek kan vergroten bij Gelderlanders die nu dreigen af te haken. “Het dichten van de krantenkloof betekent ook het dichten van een kloof in de maatschappij. Een informatieachterstand betekent namelijk vaak ook een maatschappelijke achterstand, met gevolgen voor leefbaarheid, kansen en zelfs gezondheid”, aldus fractievoorzitter Eric van Kaathoven.

De SP wil dat gedurende twee jaar in de hele provincie het regionale dagblad gratis beschikbaar is in buurthuizen en wijkcentra. Ook stelt de partij voor om in samenwerking met de Gelderse regionale dagbladen te kijken of het abonnementstarief gereduceerd kan worden, en een tour te organiseren waarbij de lokale redactie in gesprek gaat met mensen uit de buurt over wat voor hen nieuws is. Naderhand kan de proef geëvalueerd worden op effecten als leefbaarheid, sociale cohesie en ontwikkeling om te kijken of hij voortgezet kan worden. Duur hoeft de proef in ieder geval niet te zijn: uitgaande van circa 300 dorpshuizen en wijkcentra zou een proef van twee jaar zo’n 100.000 tot 175.000 euro kosten.

Actie Gelderlander
Het voorstel is in navolging van een succesvolle actie van de Gelderlander in 2023. Ter ere van haar 175-jarige bestaan deelde de krant 175 abonnementen uit aan minima. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit bleek dat de lezers voelden dat ze beter op de hoogte waren van ontwikkelingen in het nieuws. Dit gaf hen meer vertrouwen om over de actualiteit te praten met anderen, en ook meer vertrouwen in de democratie en journalistiek. De proef is inmiddels verlengd en overgenomen door andere lokale dagbladen in heel Nederland. De actie van de Gelderlander was weer geïnspireerd door voormalig SP-partijvoorzitter Ron Meyer, die er in opiniestukken op wees dat een informatieachterstand een van de oorzaken is van maatschappelijke achterstand. Het voorstel van de SP is een Gelderse variant. De actie van de Gelderlander beperkte zich tot de grote steden. “Gelderland is natuurlijk veel meer dan de grote steden, daarom willen we dat ook in alle dorpshuizen en wijkcentra het regionale dagblad komt te liggen”, aldus Van Kaathoven.
Zie ook
•     Opiniestuk Ron Meyer

Reactie toevoegen

U bent hier