h

Gelderse partijen tegen openen van Lelystad Airport

17 oktober 2024

Gelderse partijen tegen openen van Lelystad Airport

Foto: Peter de Vos

De Gelderse fracties van de SP, GroenLinks, PvdA, PvdD, D66 en Volt willen dat het provinciebestuur opnieuw gaat lobbyen bij het Rijk tegen de opening van Lelystad Airport. De partijen stellen hierover vragen aan het college van Gedeputeerde Staten nadat minister Madlener (PVV) eerder deze maand aangaf het vliegveld toch te willen openen voor commerciële vluchten. Eerder leek het er nog op dat dit niet zou gebeuren, nadat de Tweede Kamer zich ertegen uitsprak.

 
Overlast en stikstofuitstoot
De partijen willen dat de provincie de eerdere lobby tegen Lelystad Airport weer oppakt en daarbij samen optrekt met gelijkgestemde provincies als Overijssel en Drenthe. De komst van Lelystad Airport, bedoeld om Schiphol te ontlasten, leidt tot extra vliegbewegingen overlast voor inwoners van Gelderland en natuur en meer stikstofuitstoot. Extra stikstofuitstoot kan ten koste gaan van natuurherstel en woningbouw.

 
Kamer én Provinciale Staten tegen
Dat de minister toch spreekt over het openen van Lelystad Airport voor commerciële luchtvaart is een verrassing. Begin dit jaar sprak een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder de SP en regeringspartijen BBB en NSC, zich nog uit tégen de opening. In 2019 hadden de voltallige Gelderse Staten zich op initiatief van de SP al uitgesproken tegen het vliegveld, inclusief PVV en VVD die landelijk voorstander zijn.

Reactie toevoegen

U bent hier