h

PvdD en SP stellen vragen over aanhoudende overtredingen biomassacentrale Veolia

1 oktober 2024

PvdD en SP stellen vragen over aanhoudende overtredingen biomassacentrale Veolia

Foto: SP Gelderland / SP Gelderland

De Gelderse fracties van Partij voor de Dieren en SP stellen vragen aan het college van Gedeputeerde Staten over de aanhoudende overtredingen door de biomassacentrale van Veolia op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Aanleiding is recente berichtgeving van de Gelderlander over het overschrijden van de emissiegrenswaarden voor ammoniak en fijnstof.

 
Uitstoot nog steeds niet onder controle
PvdD en SP willen weten waarom Veolia er keer op keer niet in slaagt om de uitstoot onder controle te brengen. Als het mis blijft gaan, moet de provincie als het aan de twee partijen ligt overgaan tot hardere maatregelen. Op initiatief van de lokale SP-fractie was er op 24 september een interpellatiedebat in de gemeenteraad, waarbij een meerderheid van de raad zich voorstander toonde van sluiting van de centrale. Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels bij de provincie aangedrongen op sluiting van de biomassacentrale. Eerdere overtredingen
Het is niet de eerste keer dat Veolia met haar biomassacentrale in de fout gaat – sinds 2019 zijn meerdere keren de emmissiegrenswaarden overtreden. On 2021 was de totale ammoniakuitstoot 2,5 keer hoger dan toegestaan. Sindsdien moet Veolia ieder kwartaal meetgegevens aan de provincie verstrekken.

 

Reactie toevoegen

U bent hier