h

SP stelt schriftelijke vragen over immobilisaat na onthullingen Omroep Gelderland

4 maart 2025

SP stelt schriftelijke vragen over immobilisaat na onthullingen Omroep Gelderland

Foto: Jonathan Zander / Wikimedia Commons

De Gelderse SP-fractie stelt schriftelijke vragen aan het provinciebestuur over het gebruik van immobilisaat door bedrijven in onze provincie. Aanleiding is de onthulling van Omroep Gelderland dat bij een groot distributiecentrum in Zevenaar mogelijk afvalstoffen met zware metalen in de grond zijn beland. Ook in andere gemeenten is hier mogelijk sprake van. De SP vraagt andere of de provincie net als de omgevingsdienst ODRA voorstander is van een verbod op het gebruik van immobilisaat.

Toezichthouders waarschuwen al jaren
De SP wil van het provinciebestuur weten hoe lang zij al op de hoogte zijn van de risico’s op het gebruik van immobilisaat. Verder vraagt de partij welke maatregelen er sindsdien genomen zijn om het leefmilieu (bodem en water) te beschermen tegen verontreiniging als gevolg van (incorrect) gebruik van immobilisaat. Toezichthouders zoals de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en de Inspectie Leefomgeving en Milieu (ILT) waarschuwen al jaren voor de ‘tikkende tijdbom’ van immobilisaat. Zij pleiten voor een verbod op het gebruik van immobilisaat in en rondom drinkwaterwinningsgebieden. De SP wil weten of de provincie hier ook voorstander van is.

7Poort in Zevenaar
In Zevenaar wordt een nieuw bedrijventerrein gebouwd genaamd 7Poort. Hier zitten al diverse distributiecentra, waaronder een van de grootste in Nederland: G-Park. Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat er mogelijk zware afvalstoffen in de grond zijn gelopen. Het gaat om onder andere lood, nikkel, kwik en koper.

Immobilisaat
Immobilisaat wordt binnen de sector als duurzaam en circulair gezien, omdat er afval wordt hergebruikt dat overblijft na het verbranden van huishoudelijk afval in afvalcentrales. Wanneer dit wordt gemengd met cement ontstaat er immobilisaat, wat als fundering wordt gebruikt bij onder andere 7Poort. Verkeerd gebruik van immobilisaat kan ertoe leiden dat het de grond in loopt. Afnemers krijgen een vergoeding voor het gebruik van immobilisaat, wat het goedkoop maakt. Voor 7Poort werd er een vergoeding gegeven van twee miljoen euro voor 260.000 ton.

ZIE OOK
•    https://www.gld.nl/nieuws/8276455/risicos-met-bouwmateriaal-vol-gevaarlijke-stoffen-al-jaren-bekend-rekenkamer-kritisch
•    https://www.gld.nl/nieuws/8276450/toezichthouders-waarschuwen-er-al-jaren-voor-maar-hier-ging-het-toch-mis

Reactie toevoegen

U bent hier