Onderzoek naar kwaliteit milieuhandhaving aangeboden aan Provinciale Staten
Onderzoek naar kwaliteit milieuhandhaving aangeboden aan Provinciale Staten
De Gelderse SP presenteert de resultaten van onderzoek naar de handhaving van milieuregels bij chemieconcern Sachem in Zaltbommel. Al jaren zijn omwonenden, vereniging in de Stichting Veiliger Zaltbommel (SVZ) bezorgd over de uitstoot van schadelijke stoffen door Sachem. Het onderzoek, gehouden in opdracht van de SP door RU-masterstudent Ufuk Serik, doet de volgende aanbevelingen: zorg voor laagdrempelige informatievoorziening, versterk het incidentenbeleid voor omwonenden en zorg ervoor dat participatie beter verankerd is in het beleid.
Zorgplicht
Bedrijven, overheden en inwoners hebben een zorgplicht als het gaat om het (voorkomen van) gezondheidsschade en milieuverontreiniging. Deze zorgplicht is nu nog onvoldoende verankerd in het beleid, blijkt uit het onderzoek. Daardoor is onduidelijk in hoeverre de zorgplicht echt wordt nageleefd. Ook is de participatie van bewoners nog onvoldoende verankerd in het beleid. Daarom moet er meer transparantie komen, zodat omwonenden en milieuorganisaties kunnen controleren wat overheden en bedrijven daadwerkelijk doen om milieu- en gezondheidsschade te voorkomen. Tot slot moet het voorzorgsprincipe leidend zijn: in plaats van het minimale te doen wat de wet vereist, moet het beleid erop gericht zijn om milieu- en gezondheidsschade te voorkomen.
Onderzoek
Het onderzoek is gehouden in de eerste helft van 2024. In het kader van het onderzoek is er contact geweest met onder andere Sachem, SVZ, de gemeente Zaltbommel, leden van Provinciale Staten en de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Hierbij stond de vraag centraal hoe beter kan worden omgegaan met de zorgen van omwonenden van Sachem, en hoe de participatie verbeterd kan worden.
Sachem
Rondom Sachem in Zaltbommel zijn al lange tijd zorgen onder omwonenden over de uitstoot van schadelijke stoffen, waaronder het kankerverwekkende epichloorhydrine (ECH). De SP heeft dit in de loop der jaren meermaals aangekaart bij de provincie, voor het eerst in 2005. “We zijn alle betrokkenen dankbaar voor dit nuttige onderzoek”, zegt fractievoorzitter Eric van Kaathoven. “Het onderzoek laat zien dat er nog veel te verbeteren is in de handhaving van milieuregelgeving en het betrekken van omwonenden daarbij”. Eerder, naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar vergelijkbare casussen in Nederland (waaronder asfaltcentrale APN in Nijmegen), pleitte de SP al voor onafhankelijke juridische ondersteuning voor omwonenden.
- Zie ook:
- Milieu & Duurzaamheid
Reactie toevoegen