Forumdiscussie stadsbus Wageningen succesvol
Forumdiscussie stadsbus Wageningen succesvol
De forumdiscussie van dinsdag 12 april in de Bblthk (stadsbibliotheek) in Wageningen over de stadsbusplannen was succesvol.
Hoewel er beslist hindernissen onderkend werden, was de algehele conclusie van de avond dat het toch mogelijk moet zijn Wageningse wijken te ontsluiten met een stadbus. Participanten van het forum zullen versterkt met inbreng van andere organisaties (denk aan ouderenbonden, WOC, etc.) plannen verder gaan uitwerken. Met de uitkomsten van deze avond is de stadsbus Wageningen zeer dichtbij gekomen.
De avond werd georganiseerd door WageningenBereikbaar in samenwerking met de Gemeente Wageningen.
Voor een volle tribune leidde Jan Burger de avond. Jan Burger is voormalig (SP) wethouder voor verkeer en vervoer uit Culemborg en heeft daar uit hoofde van die funktie te maken gehad met het opzetten van stadsbusvervoer na het verdwijnen ervan in januari 2003.
Allereerst werd een plan voor een stadsbus gepresenteerd door Britta Verboom van GroenLinks. Daarna volgde de presentatie van een plan uitgewerkt door WageningenBereikbaar.nl door Nico Bijl.
Op beide plannen werd door het publiek gereageerd met vragen en opmerkingen.
Na de pauze gaven Wethouder Borgesius en Jan Smit (woordvoerder BBA Connex Veluwe) als deskundigen hun commentaar op de gepresenteerde plannen, waarna ook weer een discussie volgde met het publiek.
Borgesius gaf toe dat het gemeentebestuur de verslechterde bereikbaarheid in de stad wel heeft besproken, maar door de aktiviteiten van het platform toch wel wat meer was "wakker geschud". Vandaar ook de deelname in de organisatie van deze avond en het vervolg erop: nader uitwerken van de voorliggende plannen.
Ook BBA, concessiehouder voor het openbaar vervoer in deze stad, wil volgens Jan Smit graag aan de Wageningse plannen meewerken. Zijn advies is om in elk geval een eigen kaartje voor de reizigers in te voeren, bijvoorbeeld een eurotarief, omdat de strippenkaart en studenten met de OV-kaart geen extra opbrengsten opleveren. De eurokaartjes in Ede zijn een groot succes.
Beide heren wezen op het bestaan van voetangels en klemmen, die ook al bij projecten in andere steden gebleken zijn. Maar daaruit kan lering getrokken worden.
Al met al eindigde de avond positief. In de commissievergadering "Kennisstad en Economie"
van donderdag 21 april zal hierover verder gesproken worden.
Fotoimpressie debatavond door Alex Mink:
Nico Bijl (links, Wageningen Bereikbaar) en Jan Smit (rechts, Manager commercie BBA Veluwe) in gesprek.
Voormalig Culemborgs wethouder Jan Burger nam een aantal stadsbussupporters uit Culemborg mee.
Jan Burger (l.) en Jo Soolsma (r.) openen het debat.
Britta Verboom (GroenLinks Wageningen) licht plannen voor de wijkbus toe....
....gevolgd door Nico Bijl.
Wat wil Wageningen Bereikbaar eigenlijk? Enkele sheets maken dat behoorlijk duidelijk.
Bijl en Verboom nemen vragen, opmerkingen en suggesties in ontvangst....
....geuit vanaf de publieke tribune....
....die behoorlijk goed gevuld was. We telden ongeveer 50 bezoekers. Een succes dus.
Wethouder Borgesius (VVD, Verkeer en vervoer c.a.) toont zich positief en vertelt wat over het beleid wat Wageningen voert. Daarnaast: "we zijn wakkergeschud" en een goede verhandeling over subsidiemogelijkheden.
Manager commercie van BBA Veluwe, Jan Smit, aan het woord: "twee plannen maarliefst. Wat een weelde!". Toch zijn er ook valkuilen, zoals een te hoge afhankelijkheid van de Rijksbijdrage voor het OV. De creativiteit moet dus flink stromen, maar dat zit nu ook al goed.
Jan Smit en Jochem Borgesius ontvangen vragen uit het publiek. Merendeels voor de BBA overigens.
Voorzitter Jan Burger sluit het debat na 2 uur vruchtbare discussie af.
- Zie ook:
- Wegen, verkeer en openbaar vervoer