h

Statenlid Paul Freriks neemt de handschoen op en vecht tegen uitzetting van een vierjarig kind

19 december 2002

Statenlid Paul Freriks neemt de handschoen op en vecht tegen uitzetting van een vierjarig kind

Een nieuw comité zet zich in om de vierjarige Kirsty Jane Fitzgerald-de Kok in Zevenaar te houden. Kirsty wordt met uitzetting bedreigd, omdat haar Australische vader het kind opeist. Zowel Kirsty als haar Nederlandse moeder Petra de Kok zijn gevlucht om, naar eigen zeggen, te ontkomen aan huiselijk geweld. Beiden verblijven bij familie in Zevenaar.

Het comité 'Laat Kirsty in Zevenaar blijven' bestaat uit buutbewoners van de Oosteinde, provinciaal statenlid Paul Freriks en Ruud van der Veer, directeur van de Willem-Alexanderschool waar Kirsty op zit. Hij heeft geconstateerd dat de stabiele omgeving waarin het kind momenteel verkeert een positieve uitwerking op Kirsty heeft. Om die reden zou ze niet voor de voogdij-rechtzaak naar Australië moeten.

Gisteravond overhandigde Freriks, tevens gemeenteraadslid voor de Socialistische Partij, namens het comité een petitie aan Zevenaars burgemeester Jan de Ruiter. Volgende week worden petities aangeboden aan Jan Kamminga, Commissaris van de Koningin in Gelderland en aan de minister van justitie. Het comité wil het ook het Openbaar Ministerie informeren. "We hopen op een zachte uitvoering van de wet", zegt Freriks. "Waarbij het belang van het kind voorop staat."

Volgens internationaal recht is sprake van ontvoering door de moeder. Om die reden moet Kirsty 31 december in Australië terug zijn om de rechtzaak bij te kunnen wonen. De Australische autoriteiten hebben de veiligheid van het meisje gegarandeerd. Voor de veiligheid van de moeder kunnen ze echter niet instaan, zo is De Kok meegedeeld. Reden voor het comité te bepleiten dat beiden in Nederland kunnen blijven. Door een satelietverbinding kunnen zij bij de rechtzaak worden betrokken.

U bent hier