h

Slechte milieuvergunningen bedreigen werkgelegenheid

13 januari 2003

Slechte milieuvergunningen bedreigen werkgelegenheid

De fractie van de SP in Gelderland heeft afgelopen week schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten (GS) over het feit, dat GS zich bij het afgeven van milieuvergunningen stelselmatig niet lijken te houden aan milieuwetten.
Directe aanleiding is een brief van het Nijmeegse bureau milieu- onderzoeksbureau MOB en zes bewoners- en milieu- organisaties. Deze brief is naar alle Gelderse statenleden gestuurd.

“Goede milieuvergunningen zijn in het belang van (behoud van) de werkgelegenheid “, zo stelt SP- fractievoorzitter Paul Freriks in zijn vragen aan het college van GS. Want het gaat vaak om heel grote bedrijven, waarvan de aangevraagde vergunning door fouten van de provincie bij de Raad van State wordt vernietigd. Zij komen daardoor in onzekerheid over hun toekomstplannen, wat funest is nu de economie toch al terugloopt.

Volgens de briefschrijvers wordt door het provinciebestuur bij afgifte van een vergunning vaak niet gekeken of de uitstoot van stoffen zoveel mogelijk beperkt wordt. Ook het verplicht terugdringen van de uitstoot van kankerverwekkende stoffen krijgt te weinig aandacht. Ten slotte zouden GS zich regelmatig niet houden aan de door haar zelf vastgestelde regels over het gedogen van milieu- overtredingen.

Ten slotte vraagt de SP- Statenfractie hoe het kan, dat de provincie Gelderland kennelijk geen vooroverleg heeft gevoerd met de gemeenten Beuningen en Nijmegen over de afgifte van een nieuwe vergunning aan de kolencentrale Electrabel voor (onder meer) het verstoken van afvalhout. Nijmegen en Beuningen zijn in beroep gegaan bij de Raad van State tegen die vergunning, omdat ze een toename van de uitstoot van kankerverwekkende stoffen vrezen.
In de regio Nijmegen/Weurt is juist enige jaren geleden besloten dat alle overheden gaan samenwerken om de milieusituatie te verbeteren. Er komt hier al jarenlang erg veel kanker voor.

schriftelijke vragen SP:
SP- STATENFRACTIE GELDERLAND, PAUL FRERIKS, FRACTIEVOORZITTER

SCHRIFTELIJKE VRAGEN (CONFORM REGLEMENT VAN ORDE VAN PROVINCIALE STATEN) AAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

Arnhem, 9 januari 2003

Geacht College van GS

De Statenfractie van de Socialistische Partij in Gelderland heeft op 7 januari 2002 een brief ontvangen van bureau MOB uit Nijmegen over een volgens haar falende provinciale vergunningpraktijk m.b.t. het afgeven van milieuvergunningen. De brief is mede ondertekend door enkele andere milieu- en bewonersorganisaties (1). Een afschrift van deze brief treft u hierbij aan.
In een groot aantal gevallen lijkt u zich niet te houden aan wet- en regelgeving.
Dit is volgens de briefschrijvers niet alleen slecht voor het milieu, maar kan ook de werkgelegenheid van een groot aantal Gelderse bedrijven in gevaar brengen. Naar aanleiding van deze brief stellen wij u de volgende vragen:

U moet aanvragen voor milieuvergunningen toetsen aan artikel 8.11 lid 3 van de Wet milieubeheer. Dat betekent dat steeds gekeken moet worden of de meest moderne technieken worden toegepast om uitstoot van gevaarlijke stoffen terug te dringen. De Afdeling Industrie lijkt dit beginsel (het ALARA- beginsel) systematisch niet toe te passen. Wij vragen u om een toelichting aan de hand van de voorbeelden in de brief.
De Nederlandse Emissie Richtlijnen (NeR) schrijven voor dat de uitstoot van kankerverwekkende stoffen zover als mogelijk is moet worden teruggedrongen. Uw Afdeling Industrie past dit principe volgens briefschrijvers systematisch niet toe. Ook op dit punt vragen wij u om een toelichting aan de hand van voorbeelden uit de brief.
Ook het provinciale gedoogbeleid wordt volgens de milieuorganisaties in een groot aantal gevallen niet gevolgd. Dit vraagt eveneens om een puntsgewijze toelichting van uw kant.
Omdat u een groot aantal inadequate milieuvergunningen afgeeft die bij de Raad van State vernietigd worden, dreigt de werkgelegenheid van veel Gelderse bedrijven in gevaar te komen. Bedrijven dreigen zonder geldige milieuvergunning te komen zitten, en de toekomst van nieuw geplande activiteiten wordt onzeker. Bent u het met ons eens dat dat – mede in verband met de teruglopende economie- zeer onwenselijk is? Hoe denkt u in de toekomst te kunnen voorkomen dat de werkgelegenheid hierdoor in gevaar wordt gebracht?
Enkele jaren geleden was er veel ophef over het hoge aantal kankergevallen in de regio Nijmegen West/Weurt. Naar aanleiding daarvan beloofden de provincie Gelderland en de gemeenten Beuningen en Nijmegen, om samen intensief te gaan werken aan verbetering van de milieusitatie. Hoe is dit te rijmen met het feit, dat de gemeenten Beuningen en Nijmegen beroep hebben aangetekend tegen de door u aan Electrabel in Nijmegen verstrekte vergunning voor o.a. het verstoken van afvalhout?

(1) De brief is mede ondertekend door: Vereniging Ons Waterkwartier, Werkgroep Gezondheid en Milieu; Bewonersgroep Jonkerstraat Nijmegen/Weurt; Vereniging Dorpsbelang Hees, Vereniging Weurt + en de Vrijwillige Milieurecherche.

U bent hier