h

SP: "Gelders bestuur lijdt aan hoogmoedswaanzin"

13 februari 2003

SP: "Gelders bestuur lijdt aan hoogmoedswaanzin"

Het dagelijks bestuur van de provincie lijdt aan hoogmoedswaanzin. Dat is de stellige overtuiging van voorzitter Paul Freriks van de SP fractie in Provinciale Staten van Gelderland naar aanleiding van de plannen van het huidige CDA, VVD, SGP college van Gedeputeerde Staten om zich te laten vereeuwigen door een kunstschilder, zoals dagblad De Gelderlander vandaag onthulde.

Het Gelderse dagelijks bestuur kwam in 2001 in ernstige problemen in verband met een corruptie-affaire, valsheid in geschrifte en het aannemen van geschenken. Gisteren werd bekend dat Justitie vervolging instelt tegen oud PvdA bestuurder W. Scheerder. Scheerders positie was in 2001 onhoudbaar geworden. Ook de tweede PvdA gedeputeerde, L. Jacobs besloot af te treden, omdat zij bezwaar had tegen de druk van Commissaris van de Koningin J. Kamminga op Scheerder om op te stappen. VVD-gedeputeerde H. Boxem, opnieuw kandidaat bij de statenverkiezing, kon net het lijf redden door in de Statenvergadering diep door het stof te gaan. Boxem is nog altijd omstreden vanwege zijn bestuurslidmaatschappen van organisaties die betrokken waren bij de corruptiezaak.

Volgens SP-er Freriks is het daarom ongehoord, onbeschaamd en onverantwoordelijk om dit college van Gedeputeerde Staten voor de eeuwigheid vast te leggen. "Wij hebben een veel beter idee," vertelt Freriks, " We laten een cartoonist een fraaie spotprent van deze regenten maken, dat doet meer recht aan hun wandaden van de afgelopen statenperiode." De SP heeft inmiddels schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld over deze zaak. Op www.gelderland.sp.nl heeft de SP inmiddels een visuele poging gedaan te laten zien hoe zo'n cartoon er uit kan zien.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN (CONFORM REGLEMENT VAN ORDE VAN PROVINCIALE STATEN) AAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

Arnhem, 12 februari 2003

Geacht College van GS

De Statenfractie van de Socialistische Partij in Gelderland heeft heden in dagblad De Gelderlander een artikel gelezen waarin staat dat u van plan bent om vanaf nu het college van GS elke vier jaar te laten portretteren door een kunstenaar. Dit zou in het belang zijn van de geschiedschrijving van de provincie Gelderland.
Naar aanleiding van deze brief stellen wij u de volgende vragen:

  • Bent u inderdaad van plan om uw college te laten vereeuwigen middels een schilderij?
  • Wat zijn de kosten van dit project, en hoe vindt de financiële dekking plaats?
  • Welke beleidsdaden van de colleges van GS in de afgelopen vier jaar zijn er reden toe geweest om bij u de gedachte te doen ontstaan dat deze Colleges het verdienen om voor eeuwig aan de muur te hangen in het provinciehuis?
  • Kunt u aangeven in hoeverre de “corruptie- affaire” , die vorig jaar tot de val van het college van VVD, CDA, en PvdA heeft geleid, zich verhoudt tot uw voornemen om u te laten vereeuwigen?
  • Is het de bedoeling dat ook de tussentijds afgetreden PvdA- gedeputeerden mevrouw L. Jacobs en de heer W. Scheerder vereeuwigd zullen worden? Dit is mede van belang omdat Scheerder vervolgd zal worden door het Openbaar Ministerie in verband met valsheid in geschrifte en het aannemen van giften.
  • Alles overwegende is de SP in Gelderland er voorstander van dat het plan van GS, om een schilderij te laten maken van zichzelf, niet alleen ridicuul is, maar ook getuigt van hoogmoedswaanzin. Het dient te worden afgeblazen, temeer als daar gemeenschapsgeld mee gemoeid is. Als u uw plan toch door wilt zetten geven wij u het volgende ter overweging: volgens het artikel van vandaag in De Gelderlander stelt u aan een te kiezen kunstschilder de voorwaarde, dat de (ex-)leden van GS herkenbaar worden afgebeeld. Bent u het met ons eens dat - in relatie tot de corruptie- affaire- het onherkenbaar afbeelden van het college meer voor de hand ligt? Wij zouden ons schamen om nog regelmatig aan deze tijd herinnerd te worden.

U bent hier