h

SP-statenlid Akansel Kaymaz: statenreis Valencia niets nieuws onder de Gelderse zon

22 september 2003

SP-statenlid Akansel Kaymaz: statenreis Valencia niets nieuws onder de Gelderse zon

De Statenleden van Gelderland, uitgezonderd de leden van de SP-fractie, gaan in oktober op reis naar de Spaanse regio Valencia om daar elkaar beter te leren kennen en om iets op te steken van de ICT toepassingen, waarvan de besturen in deze regio gebruik maken.

De SP-fractie kan, net als vele kiezers in Gelderland, niet begrijpen dat het CDA en de PvdA deze reis, waarvan de kosten geraamd worden op een kleine € 75.000, hebben opgedrongen aan de rest van de Staten. Het is volstrekt onbegrijpelijk dat de verschillende fracties en individuele Statenleden er geen punt van maken dat ze per persoon € 1000 gaan verspillen gedurende 3 dagen. Het is dan ook niet uit te leggen dat ieder Statenlid per dag een slordige fl 700 (in guldens is het zoetgehalte van deze snoepreis beter te meten) gaat uitgeven, terwijl ze de kiezers voorhouden dat iedereen het met minder moet doen nu het economisch allemaal wat minder gaat.

Voor de jeugdzorg is er niet voldoende geld, voor de natuur is er geen geld, voor het saneren van oude stortplaatsen is er geen geld, voor het halen van doelstellingen uit het Kyoto-verdrag is er even ook geen geld, maar om de statenleden nader tot elkaar te brengen kan wel even € 75.000 gevonden worden. Dit is ronduit een belediging van de Gelderse burgers, die door de pleitbezorgers van deze reis niet erg intelligent worden ingeschat.

Het druist in tegen iedere rechtvaardigheids- en rechtmatigheidsgevoel.
Het ligt nog vers in het geheugen hoe Gelderland en de Gelderse burgers werden opgeschrikt door de frauduleuze praktijken van nog geen twee jaar geleden. Ook toen werd het vertrouwen van de burger op de proef gesteld door de toenmalige collegepartijen. Desondanks hebben de burgers met een grotere opkomst bij de afgelopen verkiezingen laten weten dat ze de politici het voordeel van de twijfel gunnen, maar dat de politiek nog veel te doen heeft om dat vertrouwen in de Gelderse politiek te herstellen. Dat wil zeggen dat er geen vrijbrief is afgegeven voor de komende vier jaren. Even leek het erop dat de grote drie partijen werkelijk voor het debat, het dualisme, openheid en transparantie gingen, want je werd ermee doodgegooid tijdens de verkiezingen en de formatie. Maar ja, de verkiezingen zijn inderdaad over.

De orde van de dag maakt duidelijk dat de machtspolitiek van de grote drie partijen hoogtij viert. De openheid is bevorderd, in die zin dat onrechtmatig uitgeven dan wel verspillen van publieke middelen aan onder andere reisjes, vroeger stiekem werd gedaan, maar dat nu het “graaien” in de publieke middelen door middel van amendementen en moties geschiedt zonder enige vorm van terughoudendheid. De bewering dat een deel van de kosten door de fracties zelf wordt betaald is een goocheltruc van de heren de Vries, Bijl en Markink met verschillende potjes publieke middelen, waar de Gelderse burgers doorheen weten te prikken.

Aan de oproep van de heer van ’t Hof van GroenLinks, die onder druk van de SP zelf zijn reis gaat betalen, om de reis als fractie zelf te bekostigen, zal de SP fractie geen gehoor geven om de volgende redenen:
1) om elkaar beter te leren kennen hoeven wij niet helemaal naar Valencia te gaan
2) daarnaast hoeven wij niet onze collega’s in een dergelijke setting te leren kennen om met hen samen te kunnen werken; wij hebben eerder behoefte aan om de eigen provincie beter te leren kennen, zodat we beter werk kunnen verrichten voor Gelderland. Een vergelijkbare reis binnen onze eigen provincie hadden we graag zelf willen betalen.
3) de kennis van een gemiddelde statenlid op het gebied van ICT gaat - gezien de verhalen over de computers, die wij van andere statenleden horen - nog net zover als het aanzetten van de computer en het openen van een tekstverwerkingsprogramma om het één en ander uit te tikken en te printen (dit is niet denigrerend bedoeld, maar wel de realiteit). E-mailen is al zwaar werk. Wat voor kennis deze statenleden voor € 75.000 met zich mee kunnen brengen voor Gelderland is ons dan een raadsel.
4) tenslotte is er in Nederland alle kennis aanwezig, die nodig is om in Gelderland een goed functionerend systeem op te zetten naar voorbeeld van het systeem in Valencia. De Nederlandse overheid spendeert jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan onderzoek op dit gebied. Vertegenwoordigers van verschillende instellingen zouden dan ook heel deze kennis komen over brengen aan de Statenleden van Gelderland en wel in het Nederlands.

Dus wat is er dan nieuw onder de zon; de Spaanse appelsientjes.

U bent hier