Piratendag in het provinciehuis
Piratendag in het provinciehuis
De aanhang van uit de lucht geplukte piratenzenders voerde gisteren actie voor de komst van een legale zender voor het levenslied in Gelderland. Het lijkt nog te gaan lukken ook.
Het is nog voor negenen als in het provinciehuis de eerste polonaise van de dag op gang komt. Waar normaal ambtenaren met paperassen door de gangen schuifelen, dreunt nu de muziek van Frans Bauer door het gebouw.
Het is piratendag in het provinciehuis. De dj's van Radio Contact, een pas uit de lucht geplukte Arnhemse piratenzender, draaien op de zuidgalerij in het provinciehuis Nederlandstalige muziek. En hun aanhang is met hele gezinnen, kleine kinderen en oma's naar het provinciehuis gekomen.
De actie is bedacht door Paul Freriks, fractievoorzitter van de SP in Gelderland, en fervent liefhebber van Nederlandstalige muziek. Hij wil deze dag ervoor zorgen dat Provinciale Staten een motie aannemen waarin ze uitspreken dat er een provinciale zender voor het levenslied moet komen. In de afgelopen maanden zijn talloze piraten uit de lucht gehaald bij de actie 'Etherflits'. Niet alleen Contact, maar ook Radio Bellamy, Radio Centraal en Radio Digitaal zijn het slachtoffer geworden.
Volgens Freriks is die actie vooral gehouden om nieuwe commerciële zenders ruimte te geven. De liefhebbers van de smartlap zijn de dupe, zegt Freriks, ook al omdat de Hilversumse zenders weigeren dit genre uit te zenden. Hij denkt dat 50.000 euro nodig is om een legale Gelderse smartlappenzender in het leven te roepen. Dat geld is vooral bedoeld om een FM-frequentie te kopen. "Wij hebben niet zo'n grote frequentie nodig, afval is goed genoeg voor ons."
Emile Hartkamp, een van de mensen achter Frans Bauer, is er ook. Hij benadrukt dat de piraten voor de Bauers en de Hazessen hartstikke belangrijk zijn. "Omdat er zoveel mensen naar luisteren. Als je door Arnhem rijdt, hoor je het in de taxi's en in de cafetaria's. De platenmaatschappijen sturen hun nieuwe materiaal ook naar de piratenzenders."
Tussen de zingende en hossende mensen door lopen tamelijk opvallend beveiligingsmensen en agenten. De provincie had signalen gekregen dat de aanhang van de diverse zenders onderling ruzie had en misschien wilde gaan knokken. Het blijkt een overbodige maatregel, Frans Bauer verzoent iedereen.
Terwijl de zanger Antonio op een klein podiumpje het lied Maria Magdalena zingt, staat Riet Hofs, zelf diskjockey bij Radio Contact, midden in de zaal goedkeurend toe te kijken. Samen met Willeke Buitenzorg vormt ze het in kleine kring wereldberoemde duo De Twee Sneetjes. "Wij zijn mateloos populair. Toen we uit de lucht geplukt werden, huilden de mensen. Ik ken een terminale patiënte die het verschrikkelijk vond. Wij zijn haar enige houvast. En voor die mensen doen we het."
Dan mag Freriks zijn plan verdedigen in de Statenzaal. Via een tv-scherm in de zuidgalerij kijkt de achterban mee. Als een fractie het plan voor de legale piraat steunt, juichen ze. En als Annelies van der Kolk van de ChristenUnie zegt dat dit geen 'kerntaak' voor de provincie is, roept een vrouw boos 'Fuck you!'
PvdA'er Bijl steunt het voorstel van harte. En hij weet ook al waar de 50.000 euro vandaan moeten komen: die zouden wel eens gekort kunnen worden op Omroep Gelderland. Als ook CDA-leider Harry de Vries zijn favoriete smartlappen begint op te noemen, is duidelijk dat Freriks een meerderheid heeft.
Of de zender er ook komt, is de vraag. Een groep Statenleden gaat nu samen met de piraten kijken wat er mogelijk is. Voor 1 december moeten aanvragen bij het Commissariaat voor de Media binnen zijn. Het aanvragen van een zenderfrequentie moeten de mensen zelf doen.
Bron: Rob Berends, de Gelderlander
- Zie ook:
- Welzijn, jeugdzorg & cultuur