h

Er is weer hoop voor de Kaliwaal

15 februari 2004

Er is weer hoop voor de Kaliwaal

Op 11 februari bezochten Harry Voss van het Milieualarmteam van de SP, Geert van Tongeren van onze ledenwerkgroep in Maas en Waal en Toine van Bergen, namens de Gelderse Statenfractie, de familie van Heck in Beneden Leeuwen. Al 25 jaar vechten ze voor het behoud van de mooie natuur waarvan ze nog dagelijks genieten. Ze zijn actief lid van de Stichting Behoud Leefmilieu en Natuur Maas en Waal. Ria en John van Heck wonen aan de Waalbandijk, en kijken uit op de brede en druk bevaardste rivier van Europa. Maar die natuur en de vogels, vissen en andere dieren die er leven wordt ernstig bedreigd door de plannen van de Grontmij om het natuurgebied de Kaliwaal, een groot gebied met nevengeulen, dicht te gaan gooien met zwaar vervuild baggerslib. Daardoor dreigt onder andere het grondwater ernstig verontreinigd te worden.

De provincie Gelderland verleende al een vergunning, en in december vorig jaar is er zelfs al even daadwerkelijk slib gestort. Maar diezelfde Provincie Gelderland, en ook de initiatiefnemer van het plan (de Grontmij) hebben een groot probleem. Wat Ria en John van Heck al lang wisten heeft nu ook de Europese Commissie bevestigd: er is helemaal geen rekening gehouden met de Europese regelgeving op het gebied van Natuur en Milieu. Europa is in actie gekomen nadat zij daar er een klacht hadden gedeponeerd.

In een brief aan de Nederlandse Staat wordt door Europa nu gedreigd met enorme boetes als er toch wordt doorgegaan met de stort.

Daarnaast zijn er nieuwe regels gekomen omdat de rivier meer ruimte nodig heeft. Dit omdat de kans op extreem hoogwater toeneemt, als gevolg van het broeikaseffect. Ook met dit punt is geen rekening gehouden bij het ontwikkelen van de dumpplannen.

Ondertussen gebeuren er al rare dingen: er is enkele malen geconstateerd dat een visser met sleepnetten de Kaliwaal `s- nachts leegvist. Er schijnen banden te zijn tussen deze visser en de voorstanders van het project. Als zeldzame vissen verdwijnen hoef je in ieder geval op dat punt geen rekening meer te houden met de Europese regels!

Kortom, er was alle reden voor de SP om eens langs te gaan bij de familie van Heck, en ze onze steun toe te zeggen, mocht er in de nabije toekomst toch weer gedumpt gaan worden. We hebben onze Tweede Kamerfractie ingeseind. En denken ook al aan plannen om binnenkort een goed zichtbare actie te gaan houden, ter ondersteuning van het brede verzet dat in Maas en Waal aanwezig is. Hiervoor zullen het Milieualarmteam, onze Gelderse Statenfractie en de ledenwerkgroep Maas en Waal van de SP binnenkort de koppen bij elkaar gaan steken.

Toine van Bergen

U bent hier