h

Geluidswal Doesburg op provinciale agenda

28 april 2004

Geluidswal Doesburg op provinciale agenda

De kwestie van de Doesburgse geluidswal staat op de agenda van het Gelders Parlement. Op initiatief van de Gelderse SP-fractievoorzitter Paul Freriks zal de kwestie 12 mei in de commissie Verkeer aan de orde komen, waarna in juni of juli in een Statenvergadering definitieve knopen kunnen worden doorgehakt. Dit is 28-04 besloten in de Procedurecommissie, waar de voorzitters van alle Gelderse partijen zitting in hebben.

Volgens Freriks komt het nu aan op het naar voren brengen “van de goede argumenten en overtuigingskracht”. Het Doesburgse comité dat zich voor de komst van een geluidswal langs de N317 inzet al toegezegd om in te spreken. “Zij zijn de meest deskundigen” aldus de SP-er. Zij hebben al die jaren een geweldige kennis opgebouwd. Mocht de commissie nog twijfelen dat zal ik voorstellen een werkbezoek naar Doesburg te brengen. Vorig jaar was ik hier al eens. Het is net of er continu een zwerm bijen om je hoofd zoemt”.

Freriks ziet mogelijkheden. “We houden in de provincie een 6 miljoen over op de begroting. Daarnaast is de NUON-dividenduitkering een grote meevaller. Was die vorig jaar 23 miljoen Euro, dit jaar ontvangt de provincie maar liefst ruim 43 miljoen Euro. Het goede NUON-resultaat is mede te danken aan de Gelderse burger, namens wie de provincie grootaandeelhouder is met 45% van de aandelen. Het is zaak', zegt Paul Freriks dat de gelden dicht bij de burgers terechtkomen. Het Doesburgse project zou in deze stad definitief een einde maken aan een tienjarige discussie. Ik hoop van harte dat een meerderheid dat belang gaat inzien”, aldus de SP-er.

Een goede geluidswal levert een winst op van 10 decibel. Momenteel worden er piekwaarden van 65 decibel gemeten. Dit is maatschappelijk onaanvaardbaar. De asfaltlaag die nu wordt aangelegd levert maar een winst van 3 decibel op. De echte winst komt dus van de geluidswal, waarmee de stad weer een stukje rust krijgt.

U bent hier