h

SP in actie tegen stort Kaliwaal

2 april 2004

SP in actie tegen stort Kaliwaal

De SP voert actie tegen de slibstort in de Kaliwaal.
Zaterdagmorgen zijn leden van de partij in het centrum van Beneden - Leeuwen. 's Middags trekken ze naar de Kaliwaal. De ledenwerkgroep Maas en Waal van de Socialistische Partij steunt met haar protest de Stichting Behoud Leefmilieu en Natuur Maas en Waal.

Vanaf 10.00 uur zaterdag delen leden van de partij in het centrum van Beneden-Leeuwen koffie uit. Zonder slib, stelt de SP, met een link naar de opmerking van Delgromij dat het omstreden slib helemaal niet zo vervuild is en bij wijze van spreken door de koffie kan worden geroerd. De actievoerders delen ook flyers uit aan het publiek. In de brochures licht de SP haar standpunt toe. Ze vreest dat de baggerspecie het grondwater vervuilt en het leven van vogels en vissen in het gebied in gevaar brengt. De SP spreekt van zwaar vervuild slib.

"Ondanks een hele waslijst aan argumenten en onderzoeken die wijzen op het gevaar van het verontreinigen van het grondwater in Maas en Waal, wil Delgromij gewoon doorgaan met het storten van afval. Van de lokale politiek hoeven we ook niet veel meer te verwachten, zij hebben de slibstort geaccepteerd. De gemeente Druten verdient hier zelfs een leuke grijpstuiver aan. De verwachting is dat zij binnen enkele jaren 800.000 euro zullen hebben ontvangen van Delgromij", aldus de partij in de flyer.

De SP en de Stichting Behoud Leefmilieu en Natuur Maas en Waal maken zich grote zorgen over de stortingen in het natuurgebied dat een grote verscheidenheid kent aan watervogels. Minstens zo belangrijk vinden zij de volgens hen dreigende verontreiniging van het grondwater in Maas en Waal. Zelfs over de gevolgen voor het drinkwater in Maas en Waal is volgens de SP nog veel onduidelijkheid.

De partij wil net als de Stichting Behoud Leefmilieu en Natuur Maas en Waal dat de stortingen onmiddellijk worden stopgezet. "De Europese commissie heeft bevestigd dat er helemaal geen rekening is gehouden met de Europese regelgeving op het gebied van natuur en milieu. In een brief aan de Nederlandse staat dreigt Europa nu met enorme boetes als er toch wordt doorgegaan met de stort. Bovendien zijn er talloze alternatieven die deze stort geheel onnodig maken", schrijft de SP in de brochure.

Zaterdagmiddag rond 14.00 uur begint de SP met het vullen van potjes met slib uit de Kaliwaal. De partij zal de potjes aanbieden aan de Statenleden van de provincie Gelderland.
De SP nodigt Maas en Walers uit om mee te gaan naar de Kaliwaal. Vanaf 13.30 uur trekt het gezelschap vanaf de markt naar het gebied.

De partij gaat verder in Maas en Waal huis aan huis een folder over de slibstort verspreiden. In de folder staat hoe het volgens de SP zo ver heeft kunnen komen. "Wat de belangen zijn van verschillende organisaties en hoeveel geld er door sommigen wordt verdiend met het vervuilen van Maas en Waal." Volgens de SP zijn er veel alternatieven voor de slibstort.

bron: De Gelderlander | Editie Maas en Waal | 01-04-2004

U bent hier