h

Gelderse burgemeesters en wethouders genieten wachtgeld én inkomen

18 mei 2004

Gelderse burgemeesters en wethouders genieten wachtgeld én inkomen

Enkele dagen geleden kwam de Gelderse SP in het bezit van alle wachtgeldgegevens vanaf 1 januari 1995 die van toepassing zijn op de Gelderse ex- gedeputeerden en ex-statenleden. Dat een aanscherping van de huidige regels hard nodig is blijkt uit een nadere analyse.
Voor de “normale” burger vervalt het wachtgeld bij het vinden van een nieuwe baan. Dat geldt niet als je lid van Provinciale Staten bent geweest.
Zo ontvangen een aantal ex-statenleden die inmiddels burgemeester of wethouder zijn geworden hun wachtgeld bovenop hun royale honorarium.

De huidige burgemeester van de gemeente Heumen, Jan van Zomeren (PvdA), ontvangt tot 8 augustus 2004, naast zijn normale burgemeestersvergoeding, ook nog wachtgeld van de provincie van bruto € 725,98 per maand.
Zijn collega van de buurgemeente Mook en Middelaar, mevrouw Hanselaar-van Loevesijn (CDA), ontvangt naast haar gage tot 12 november 2004 een wachtgeld van bruto € 603,83 per maand.

Ook wethouders snoep(t)en graag mee uit de provinciale pot. Opvallend is vooral de positie van de Arnhemse wethouder van sociale- en economische zaken Pijnenburg (VVD). Als wethouder van een grote stad heeft ze sinds het voorjaar van 2002 een goed belegde boterham. Toch ontving ze vanaf 4 juni 2002 tot en met 17 december 2003 daarnaast nog een wachtgelduitkering van bruto € 690,10 (vanaf 1 juni 2003: € 603,83) per maand.
Dezelfde bedragen als hierboven vermeld zijn vanaf 4 juni 2002, in zijn geval tot 3 april 2004, ook toegekend aan Dhr. Van Eeuwijk, wethouder in de gemeente Maasdriel. Hij was in de vorige periode statenlid voor de Partij Nieuw Gelderland.
Het oud-statenlid Anker (GroenLinks) is inmiddels wethouder in Tiel. Voor een andere partij nog wel: Pro-Tiel. Naast zijn wethouderssalaris heeft hij tot 6 maart 2005 nog recht op een maandelijks bedrag van bruto € 635,24.

Ten slotte verdient het oud-statenlid van der Houwen (VVD) nog een speciale vermelding. Hij maakte in de statenperiode 1999- 2003 maar twee statenvergaderingen mee. Hij raakte al snel in conflict met toenmalig VVD- fractievoorzitter Huib Zijlmans. Daarna liet hij zijn gezicht niet meer zien op het provinciehuis. Wel ontving hij gedurende de hele statenperiode zijn vergoeding. Na de officiële beeïndiging van zijn statenlidmaatschap ontving hij een wachtgeldvergoeding van bruto € 725,98 (maart 2003-maart 2004). Op dit moment ontvangt hij, tot maart 2005, nog bruto € 635,24.

De Gelderse SP gaat nu aan een initiatiefvoorstel werken dat moet leiden tot een aanscherping van de regeling voor ex-statenleden. Uitgangspunten zullen zijn: een anti-cumulatieregeling (het wél rekening houden met overige inkomsten); een inkomensgrens waarboven er geen recht op wachtgeld bestaat en een sollicitatieplicht.
Aanvankelijk was de bedoeling dat dit voorstel nog voor het zomerreces behandeld wordt. Dit blijkt niet meer te lukken. Het zal nog wel voor de zomer worden ingediend, maar op zijn laatst aan de orde komen bij de begrotingsbehandeling in het najaar.

U bent hier