h

SP roept provincie op tot stop van slibstort Kaliwaal

27 mei 2004

SP roept provincie op tot stop van slibstort Kaliwaal

Op woensdag 2 juni zal de SP ledenwerkgroep Maas en Waal 75 potjes gevuld met Kaliwaalslib aanbieden aan commissaris van de Koningin Kamminga. Dit zal om 14.30 uur gebeuren bij restaurant het Veerhuis in Maasbommel tijdens een werkbezoek van Kamminga aan dit deel van de provincie. De SP wil dat de slibstort in de Kaliwaal stopt en heeft daarom 18.000 folders verspreid onder de bewoners van het land van Maas en Waal.

De folder die als kop heeft “STOP DE SLIBSTORT IN DE KALIWAAL” en vraagt inwoners uit Maas en Waal en Druten om op 2 juni aanwezig te zijn bij het aanbieden van 75 potjes gevuld met slib uit de Kaliwaal. De SP zal de heer Kamminga verzoeken om deze potjes uit te delen aan alle statenleden van de provincie Gelderland, omdat vele inwoners uit deze regio zeer verontrust zijn over de slibstort van zwaar verontreinigd chemisch afval in de Kaliwaal.

Veel deskundigen vrezen dat de giftige stoffen die in het baggerslib aanwezig zijn, zich na de storting via het grondwater gaan verspreiden. Onder andere arseen is in hoge concentraties aanwezig in het slib. Deze stof lost uitstekend op in water en kan zich daardoor over grote afstanden verspreiden, de slibstort staat immers in verbinding met het grondwater. Fruitkwekers maken zich grote zorgen over het risico dat hun boomgaarden vergiftigd raken en boeren vrezen voor hun vee, dat uit de omliggende sloten moet drinken. In de folder licht de SP haar standpunt toe. De folder is te vinden op de site van de SP werkgroep Maas en Waal.

U bent hier