h

Succesvolle picknick tegen Betuwelijn

5 juni 2004

Succesvolle picknick tegen Betuwelijn

Vrijdagmiddag is vlak bij de Duitse grens bij Babberich een protestpicknick tegen de Betuwelijn gehouden. Vlak voor Babberich eindigt de Betuwelijn bij paal 108.2. Daar steken twee spoorstaven zielig richting Duitsland. De komende 10 tot 15 jaar zal het niet tot een volwaardig vervolg in Duitsland komen en komt de lijn samen met het al bestaande spoor tussen Babberich en Oberhausen.

Daar moet de Betuwelijn de strijd aangaan met het regionale treinverkeer, de HSL-Oost, het gewone goederenvervoer vanuit Arnhem, de intercity en in de nabije toekomst een lightrail tussen Arnhem en Emmerich. Kandidaat Europarlementarier René Roovers benadrukte dat de SP dit al in een zeer vroeg stadium voorzien had en al vroegtijdig alternatieven op tafel had gelegd in het rapport "Laat de Betuwelijn varen". Nu ligt de lijn er en worden de kosten per dag geschat op 1,5 miljoen euro. Dit geld had veel beter in bijvoorbeeld het grensoverschrijdend personenvervoer per spoor gestoken kunnen worden. Dat is de afgelopen jaren dramatisch achteruitgegaan. Samen met Akasel Kaymaz plaatste René Roovers een stootblok op het laatste stukje van de Betuwelijn.
Overige sprekers waren Prof. Polak, historicus van der Pols en SP-Statenlid Paul Freriks. Een deel van de aanwezigen had voorafgaand aan de protestpicknick het tracé van de Betuwelijn vanaf Elst per fiets gevolgd en had op een aantal plekken de ontzagwekkende inbreuk op het landschap bekeken.

stootblok

U bent hier