h

GS intimideert SP-fractie over mening Electrabel

7 juli 2004

GS intimideert SP-fractie over mening Electrabel

De fractie van de Socialistische Partij in Gelderland heeft door een artikel in "De Gelderlander" van vandaag met verbazing kennis genomen van uitlatingen van de secretaris van Gedeputeerde Staten, de heer Brouwer. Deze stelt dat Commissaris van de Koningin Jan Kamminga aan de SP- fractie deze week een brief zal sturen, waarin hij de SP ernstig zal waarschuwen.

Volgens het bericht in de krant zouden GS zich ernstig gestoord hebben aan een tweetal uitlatingen van de SP.

Op 30 juni 20004 gaf de Gelderse SP- fractie een persbericht uit, na afloop van het spoeddebat over de houtstookplannen bij Electrabel in Nijmegen. Daarin staat onder andere het volgende:

"Gedeputeerde Aalderink misleidde de leden van Provinciale Staten door te suggereren dat via een vast te stellen acceptatieplan gegarandeerd kan worden dat alleen schoon hout zal worden gebruikt. In het verleden is chemisch afval (gewolmaniseerd hout) meegestookt terwijl ook toen, op grond van de vergunning uit 1994, gesteld werd dat het om schoon hout ging."

Van opzettelijke misleiding door gedeputeerde Aalderink is volgens de heer Brouwer bij het debat op 30 juni 2004 over de houtstook bij Electrabel geen sprake geweest. Wij houden staande dat er wel onjuiste informatie is verstrekt. Als de heer Aalderink niet goed is ingelicht door zijn ambtenaren is er sprake van onopzettelijke misleiding.

Ten slotte stoort het college van GS zich kennelijk aan het feit, dat ons fractielid de heer T. van Bergen op zijn weblog de provincie Gelderland een criminele organisatie noemt.

Hij kwam tot deze bewering nadat Provinciale Staten van Gelderland op de vergadering van 30 juni een SP- motie had verworpen. Daarin werd Gedeputeerde Staten opgedragen om zich bij alle milieuvergunningprocedures aan de geldende Europese- en Nederlandse regelgeving te houden. GS hadden namelijk aangegeven dat men de vrijheid wilde hebben om naar keuze de wet te overtreden.

In het verleden zijn er veel fouten gemaakt door de provincie bij het afgeven van milieuvergunningen. Daarbij was er sprake van strijdigheid met Nederlandse- dan wel Europese regelgeving. Denk maar aan de kippenmestverbander Fibroned, het dumpen van baggerslib in de Kaliwaal, en eerdere, door het Europese Hof van justitie afgeblazen, stook van hout bij Electrabel. Nu de provincie, met het verwerpen van de motie van de SP op 30 juni, het overtreden van de wet tot beleid heeft gemaakt, is de SP- fractie in zijn geheel van mening dat hier inderdaad sprake is van een criminele organisatie.

Vervolging van overheden in dit soort gevallen is, door het "Pikmeer- arrest", helaas niet mogelijk. Het dreigen door GS met strafrechtelijke maatregelen tegen de SP en ons fractielid T. van Bergen kan niet anders worden gezien dan een vorm van intimidatie, nu de SP de bevolking massaal aan het mobiliseren is tegen de nieuwe houtstookplannen bij Electrabel.

U bent hier