h

SP boos over nieuwe afvalstook Electrabel tijdens zomervakantie

26 juli 2004

SP boos over nieuwe afvalstook Electrabel tijdens zomervakantie

De Statenfractie van de Socialistische Partij is opnieuw boos op het college van GS in verband met het stoken van "biomassa" bij de Nijmeegse kolencentrale Electrabel.
Kort nadat het "groen licht" is gegeven voor de stook van afvalhout wil de provincie nu ook nog proeven toestaan met het verbranden van afvalkorrels, die onder andere bestaan uit huishoudelijk afval. De proeven moeten in augustus en september plaatsvinden. Dat blijkt uit stukken die de SP in haar bezit kreeg.

Daarmee komt het college toezeggingen niet na die gedaan zijn tijdens het interpellatiedebat in Provinciale Staten, op 30 juni. Gedeputeerde Aalderink stelde toen dat het houtstookproject van start zou gaan, maar dat met alle andere plannen gewacht zou worden totdat hierover gesproken is in de eerstvolgende vergadering van de commissie Economie en Milieu. Die vergadering vindt pas op 22 september plaats.

Aan de afvalkorrels ("NedCoal") worden ook nog onbekende stoffen uit de aardolie- industrie toegevoegd, zo blijkt uit de stukken. Het milieu- effect van die toevoegingen is niet bekend. Bovendien wordt in een artikel uit het vakblad "Afval en Energie", dat is bijgevoegd bij de stukken, over "NedCoal" gesteld: "de aard en samenstelling zijn zodanig dat meestoken in electriciteitscentrales en cementovens niet mogelijk is".

De SP- fractie heeft over deze nieuwe ontwikkelingen vandaag schriftelijke vragen gesteld aan het college van GS. Daarin laakt de SP ook het feit dat milieugroepen en omwonenden door de vakantieperiode nauwelijks in de gelegenheid zijn om bezwaar te maken. Bij de publicatie van de houtstookplannen van Electrabel, twee weken geleden, werd overigens zelfs verzwegen dat bezwaar mogelijk was.

Ten slotte verzoekt de SP de commissaris van de Koningin Jan Kamminga om op te treden tegen een onjuiste publicatie op de website van milieugedeputeerde Henk Aalderink. Hij stelt in zijn dagboek van werkzaamheden ten onrechte dat de gemeente Beuningen akkoord gaat met de stookplannen van Electrabel.

U bent hier