h

Harry Voss doet aangifte van dierenvergiftiging in Groesbeek

9 november 2004

Harry Voss doet aangifte van dierenvergiftiging in Groesbeek

SP-milieuspeurder Harry Voss heeft vandaag aangifte gedaan bij de Groesbeekse politie. Voss heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling. Dit deed hij na het bijwonen van een discussiebijeenkomst over vossenoverlast in het dorp. In Groesbeek wordt al een tijd een ware klopjacht gevoerd tegen vossen. Daarbij wordt geen enkel (desnoods dodelijk) middel geschuwd.

Afgelopen donderdagavond was er een informatieve avond over de vermeende “vossenoverlast” in dit dorp. Dit is op het moment ook een “hot item” in de provinciale politiek. In het huis van een Groesbeekse dierenarts (tevens jager!) zou er een discussie plaatsvinden over de “noodzaak” van het afschieten van vossen. Tevens zou men het veld ingaan, voor een heuse vossenexcursie.

De avond was georganiseerd voor de fracties van de politieke partijen in Gelderland. Het was vanuit jagerskringen de bedoeling om de provinciale politiek ervan te overtuigen dat het jagen op vossen absoluut noodzakelijk zou zijn.

Omdat van de SP-fractie niemand beschikbaar was is Harry Voss daarheen gegaan. En hij kwam met een schokkend verhaal terug. In Groesbeek is tenminste in één geval gebruik gemaakt van uit Duitsland aangevoerd gif om vossen om zeep te helpen. De reden: de betreffende boer zou zich zo bedreigd voelen door de vossen, dat naar een ander (verboden) middel gegrepen is.

Dat er dan ook nog wel eens een ander dier het slachtoffer kan worden, wordt op de koop toegenomen. Zo werd er nog verteld dat tenminste één buizerd vergiftigd was, en dat een hond in een vossenklem was beland.

Harry kreeg ter plekke een vuilniszak te zien met als inhoud twee vergiftigde dieren: een vos en een kat.

We hebben dus aangifte gedaan, met een tweetal foto’s als bewijsmateriaal. De officier van justitie zal binnenkort beslissen, of het ook daadwerkelijk tot een vervolging komt van de dader(s).
Over het “gevaar” dat de vos zou opleveren worden veel fabeltjes verteld. Daarom heeft het SP- MilieuAlarmteam het initiatief genomen tot het starten van een actie: Stop de vossenjacht!

U bent hier