h

Schriftelijke vragen over stort AVI-slakken bij ARN

20 november 2004

Schriftelijke vragen over stort AVI-slakken bij ARN

Afvalverwerking Regio Nijmegen is momenteel grote hoeveelheden AVI-slakken aan het storten op haar eigen stortplaats. AVI-slakken is het restproduct van de afvalverbrandingsinstallaties. Het restproduct bestaat uit asresten en bevat zeer hoge concentraties kankerverwekkende stoffen zoals arseen en nikkel. Vreemd genoeg wordt dit spul in Nederland gebruikt bij het productieproces van asfalt en beton. Wij zijn bezorgd over deze ontwikkelingen en stellen daarom schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten.

  1. Is het juist dat vanuit een stortplaats van GEVUDO in de gemeente Sliedrecht 130.000 ton AVI- slakken is en worden getransporteerd naar de ARN in Weurt? (Bron: brief van Burgemeester en wethouders van Sliedrecht aan de fractie van Leefbaar Sliedrecht d.d. 11-11-2004).
  2. Volgens telefonische informatie van directiesecretaris dhr. H. Arends van ARN zou het om 15.000 ton AVI- slakken gaan. Is dit juist?
  3. Heeft de ARN in Weurt een vergunning voor de acceptatie en opslag van AVI- slakken? Is in de vergunning een maximaal te accepteren hoeveelheid opgenomen, en is de wijze van opslag aan voorwaarden gebonden ?
  4. Is het u bekend dat gestorte AVI- slakken broei kunnen veroorzaken, waarbij met name bij rustig weer problematische koolstofhoudende verbindingen en zwaveloxiden zich gemakkelijk kunnen verspreiden? En dat dit o.a. luchtwegirritaties tot gevolg kan hebben? (Bron: schriftelijke informatie van prof. dr. L. Reijnders van de Universiteit van Amsterdam).
  5. Is het u bekend dat vanuit gestorte AVI- slakken uitloging naar het bodemwater kan plaatsvinden van o.a. koper, antimoon, molybdeen , chlorfenolen, methylsulfaten en polaire mutagene organische verbindingen? (Bron: zie hierboven).
  6. Welke garanties kunt u geven dat de hierboven onder punt 4. en 5. genoemde negatieve effecten voor mens en milieu zich niet voor zullen doen?

Update 23 november 2004:

SP: vragen over stort gifslakken
(De Gelderlander, 23 november 2004)

WEURT - De statenfractie van de Socialistische Partij maakt zich grote zorgen over het transport van circa 130.000 ton giftige slakken van de vuilstort in Sliedrecht naar de verbrandingsinstallatie in Weurt. Fractievoorzitter Paul Freriks van de SP zegt over een brief van burgemeester en wethouders van Sliedrecht te beschikken waarin tegen de fractie Leefbaar Sliedrecht over het transport wordt gerept. De slakken die bedoeld worden, zijn korrels die overblijven na verbranding van vuil in een afvalverwerkingsinstallatie.

De partij heeft gisteren bekend gemaakt dat zij vragen gaat stellen over het transport aan commissaris van de koningin Jan Kamminga, in zijn hoedanigheid als voorzitter van Provinciale Staten. Volgens de SP blijkt uit schriftelijke informatie van milieudeskundige professor dr. Lucas Reijnders van de Universiteit van Amsterdam dat deze slakken broei kunnen veroorzaken. Dat kan er weer toe leiden dat er deeltjes in de lucht komen die onder meer irritatie aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Uit dezelfde informatie maakt de SP op dat slakken het grondwater kunnen vervuilen. Van de commissaris wil de partij onder meer weten of de ARN een vergunning heeft voor de opslag van deze slakken en welke garanties de provincie kan geven dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor mens en milieu.

Directeur Van Gorkum van de ARN laat desgevraagd weten dat 'zijn' bedrijf inderdaad een vergunning heeft waarin staat dat het slakken mag accepteren. Van Gorkum spreekt tegen dat het om 130.000 ton gaat. Volgens hem wordt er slechts 15.000 ton aangevoerd. Bovendien gaat het om slakken die al zijn bewerkt tot een bouwstof die onder meer wordt gebruikt als fundering bij de aanleg van wegen. "Dat betekent dat de stoffen gecertificeerd zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen gif in zit", legt Van Gorkum uit. "Maar dat kan nooit in de bodem terecht komen omdat bij ons de ondergrond is afgedicht. En eventueel afvalwater wordt gezuiverd. De SP kan dus gerust zijn. We hebben hen dat trouwens al laten weten."

U bent hier