h

Staatssecretaris van Geel: Gelderland moet milieuplan aanpassen

27 november 2004

Staatssecretaris van Geel: Gelderland moet milieuplan aanpassen

Staatssecretaris van Geel van Milieu heeft de Statenfractie van de SP gelijk gegeven in de discussie over het Gelders Milieuplan. In de zomer heeft onze fractie het Milieuplan, zoals het in de Statenvergadering van 30 juni door Provinciale Staten is aangenomen, ter beoordeling doorgestuurd naar de rijksoverheid. Dit omdat wij van mening waren dat Gelderland, met de aanname van dat plan, handelde in strijd met Nederlandse en Europese milieuregels.

Staatssecretaris van Geel van VROM is het met ons eens. De kern van zijn kritiek is dat Gelderland pas in 2010 alle milieuvergunningen wil laten voldoen aan de Europese (IPPC- regels). Terwijl dat volgens "Europa" al eind 2007 het geval moet zijn. De SP gaat de twee door het Ministerie van VROM gestuurde brieven (één aan de SP- fractie en één aan GS van Gelderland) aangrijpen om begin volgend jaar de discussie over het Gelders Milieuplan te heropenen.

Wij hopen dat alle fracties eraan willen meewerken dat Gelderland zich in de toekomst aan het door de rijksoverheid vastgestelde beleid houdt. Daarom is er gisteren een "open brief" aan de overige fracties gestuurd:

OPEN BRIEF AAN ALLE STATENFRACTIES
Onderwerp: Gelders Milieuplan- 3

Arnhem, 26 november 2004

Geachte fracties,

Zoals u bekend zal zijn heeft de fractie van de Socialistische Partij enige maanden geleden een brief gestuurd naar de Minister van Binnenlandse Zaken. Dit omdat volgens de SP het Gelders Milieuplan-3, zoals het op 30 juni 2004 is goedgekeurd door Provinciale Staten, in strijd is met de regelgeving op het gebied van de uitstoot van stoffen door bedrijven.

De brief is door het ministerie van Binnenlandse Zaken ter verdere beantwoording doorgestuurd naar het ministerie van VROM. Bij brieven van 8 november, gericht aan het college van Gedeputerde Staten en aan de SP- fractie, heeft staatssecretaris van Milieu Drs. P.L.B.A. van Geel schriftelijk gereageerd. Een afschrift van beide brieven treft u hierbij aan.

Hoewel het besluit van Provinciale Staten van Gelderland van 30 juni 2004 om formele redenen niet vernietigd kan worden geeft de staatssecetaris wel onomwonden aan dat het Gelders Milieuplan-3 tenminste op één belangrijk punt in strijd is met de Europese regelgeving.

Het Gelders Milieuplan-3 gaat ervan uit dat alle provinciale bedrijven in 2010 voldoen aan de IPPC- richtlijn en de Nederlandse emissie Richtlijnen (NER). Echter, de staatssecretaris geeft aan dat op grond van de IPPC- richtlijn al op 31 oktober 2007 alle bedrijven aan deze richtlijnen moeten voldoen.
Mocht Gelderland zich niet aan deze verplichting houden, dan dreigt de rijksoverheid door “Europa” beboet te gaan worden.

Naar aanleiding van de brieven van het ministerie van VROM zal de fractie van de SP op de eerstvolgende Statenvergadering van 15 september 2004 met een actuele motie komen. Wij willen het college van Gedeputeerde Staten dan opdragen om op dit punt mee te werken aan het beleid van staatssecretaris van Geel. Wij hopen daarbij ook op de medewerking van uw fractie te mogen rekenen.

Met vriendelijke groet,
Namens de Statenfractie van de SP
Paul Freriks, fractievoorzitter

Brieven van VROM aan GS en SP Gelderland over GMP3

U bent hier