h

Van Haaren reageert niet op vragen over inkorting buslijn 107

27 november 2004

Van Haaren reageert niet op vragen over inkorting buslijn 107

Op 9 november zond de SP-statenfractie aan gedeputeerde van Haaren een oproep over buslijn 107. De buslijn wordt vanaf 12 december drastisch ingekort en de nieuwe route ervan dupeert mensen die er afhankelijk van zijn. Van Haaren zwijgt echter.

De SP mailde de open brief aan de gedeputeerde. Toch heeft zij alleen een ontvangstbevestiging gegeven en trekt zij zich niets aan van het lot van de busreizigers na 12 december. Ons bericht is namelijk nooit beantwoord. Het is maar zeer de vraag of de gedeputeerde überhaupt iets geeft om het lot van het OV in Gelderland. Lijn 107, die vanaf 12 december tussen Arnhem en Putten rijdt, stond eerder dit jaar op de nominatie om geheel te verdwijnen vanwege bezuinigingen. Provinciale Staten hebben dit, met de steun van de SP, geblokkeerd met als keiharde eis dat alle sociaal-maatschappelijke instellingen fatsoenlijk bereikbaar blijven. Lijn 107 bleef gelukkig gehandhaafd. De nieuwe vervoerder, BBA Connex, lapt echter alle afspraken aan zijn laars door de lijn in te korten tot Putten. Hierdoor verliezen enkele instellingen in Ermelo, zoals blindeninstituut Sonneheerdt en het psychiatrisch ziekenhuis Meerkanten, hun busverbinding met het station en centrum van Ermelo en Harderwijk. De trein en regiotaxi zijn duurder en moeilijk bereikbaar voor een grote groep mensen. Een wandeling vanaf Sonneheerdt naar het centrum en station van Ermelo kost ongeveer 20 tot 25 minuten. Een busreis vanaf Sonneheerdt richting centrum kan ook worden afgelegd met buslijn 101 (Amersfoort-Apeldoorn). Men moet dan na een reis van 3 minuten de rotonde bij de drukbereden provinciale weg N303 oversteken en kan vervolgens nog ongeveer 20 minuten wandelen. Gelet op dit feit is men dus letterlijk "blind" voor de reiziger aan het tekenen en rekenen geslagen.

Deze feiten hebben wij ook ter aandacht van de gedeputeerde gebracht. Van Haaren heeft tot nu toe geen reactie gegeven op onze constateringen en de vraag welke invloed de wijziging in de route van de buslijn heeft op de reismogelijkheden en verbindingen voor een grote groep kwetsbare mensen. De vragen over lijn 107 zijn nu verwerkt in officiële vragen aan het college van Gedeputeerde Staten. De SP stelt 63 schriftelijke vragen over de invoering van de nieuwe dienstregeling van BBA Connex. Deze procedure is echter duurder en kost meer tijd.

U bent hier