h

Voss dient klacht in tegen jokkende dierenarts

20 november 2004

Voss dient klacht in tegen jokkende dierenarts

Tegen dierenarts Blaauboer uit Groesbeek is een klacht ingediend bij de Ereraad van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Harry Voss van het MilieuAlarmteam van de SP ging hiertoe over omdat hij de uitkomst van de door Blaauboer aangezwengelde discussie zeer onbevredigend vindt. Wie vanuit z’n gezag als dierenarts onwaarheden verteld mag niet zo makkelijk wegkomen als nu dreigt te gebeuren, vindt Voss.

Blaauboer organiseerde samen met KNJV consulent Hezius en Groenlinks statenlid Kortooms een op 4/5 november nachtelijke excursie, waarin Blaauboer en anderen het “oprukkende gevaar”van de moordende en ernstige ziekten verspreidende vos zouden adstrueren aan de hand van veldwaarnemingen en praktijkgevallen.

Jager en dierenarts Blaauboer vertelde de aanwezigen dat de vossenoverlast zodanig groot zou zijn, dat mensen in Groesbeek over zouden gaan tot illegale bestrijding met gif “omdat het water hen aan de lippen zou staan”. Ter illustratie toonde Blaauboer een dode vos en een dode kat die vergiftigd zouden zijn en bij hem zouden zijn aangeboden “om meer vergiftigingsslachtoffers te voorkomen.

Harry Voss deed aangifte van de vergiftiging bij de politie, waarop een AID inspecteur bij Blaauboer op bezoek ging en hem een verklaring vroeg over de achtergrond en de persoon van de dader van de gemelde vergiftiging. Blaauboer biechtte daarop tegenover de AID op dat hij het verhaal verzonnen zou hebben om zijn lobby voor de vossenjacht kracht bij te zetten. De vos zou een verkeersslachtoffer zijn geweest, de kat een door Blaauboer geeuthanaseerd dier. Omdat hij de dieren inmiddels ter destructie had aangeboden, was zijn verhaal niet meer te verifieren.

Hoewel vast staat dat Blaauboer ofwel tegen de politie , ofwel tegen de politiek moet hebben gejokt, kozen de politici van CDA, VVD en Groenlinks opmerkelijk genoeg stelling vóór Blaauboer en tegen klokkenluider Voss, omdat ze diens handelwijze als niet correct beschouwden. Ze vroegen de SP de aangifte tegen de jagende dierenarts in te trekken. Omdat Blaauboer met het vertellen van de onwaarheden, met de onduidelijke herkomst van de dieren, met het vermengen van lobby en hobby en met zijn tegenstrijdige verklaringen de eer en waardigheid van de diergeneeskundige stand in de waagschaal gesteld heeft, heeft Voss de zaak nu voorgelegd aan de Ereraad van de KNMvD.

U bent hier