h

Onzinnige discussie over tolheffing op verlengde A15

23 juni 2005

Onzinnige discussie over tolheffing op verlengde A15

Gisteren was er in Huissen, in zalencentrum "de Valom", een discussie met publiek, over de verlenging van de A15. Of beter nog: over tolheffing om die verlenging te kunnen betalen. Ook de SP deed mee aan het debat, hoewel het eigenlijk een onzinnige discussie is.

Het rijk gaat over de aanleg en financiering van autosnelwegen, dus ook over een eventuele verlenging van de A15, van Bemmel, onder het Pannerdens Kanaal door naar de A12 bij Zevenaar. En geld voor die verlenging is door "Den Haag" nog helemaal niet uitgetrokken. Om te gaan praten over tolheffing op een weg te die er de eerstkomende tien jaar in ieder geval niet zal komen is dus zinloos.

Even zinloos is het feit dat Gelderse bestuurders al miljoenen euro's besteden, en nog gaan besteden, aan onderzoeken over de haalbaarheid en (milieu)effecten van deze weg. Zonde van het geld. Dat kan beter besteed worden aan de verbetering van het openbaar vervoer in het KAN- gebied. Al jarenlang wordt gesproken over de komst van een serie supermoderne, metro- achtige, treinen in de regio Arnhem- Nijmegen. De zogenaamde "light rail- treinen". Het geld wat nu aan de A15 wordt besteed kan beter hiervoor benut worden.

De verlenging van de A15 zou opnieuw een aanslag betekenen op het leefklimaat van de bewoners van de Overbetuwe. Dat lieten wij gisteren onder andere weten. Men wordt al getroffen door aanleg van de Betuwelijn, en oprukkende kassen en woonbebouwing.

De toegenomen drukte op de snelwegen in de regio Arnhem- Nijmegen wordt voor een groot deel veroorzaakt door vrachtverkeer richting Duitsland. Voor dit verkeer is vervoer over water, naar de haven van Duisburg of verder, een prima alternatief.

U bent hier