h

Gelderse SP wil duidelijkheid over verwerking "natte afvalfractie" bij ARN

4 juli 2005

Gelderse SP wil duidelijkheid over verwerking "natte afvalfractie" bij ARN

De Statenfractie van de Socialistische Partij heeft het college van GS van Gelderland vandaag om duidelijkheid gevraagd over een op stapel staande verandering van verwerking van afval bij de Afvalverwerking Regio Nijmegen. Daarbij wordt het afval dat vochtig is, en tot nu te werd gestort, na het mechanisch drogen alsnog in de oven verbrand. Afgelopen zaterdag werd bekend dat een drietal raadsleden uit de regio Nijmegen waaronder de Nijmeegse SP- fractievoorzitter Hans van Hooft jr., vrezen dat daardoor de uitstoot van schadelijke stoffen zal toenemen.

De provincie Gelderland is belast met de vergunningverlening aan de ARN, en het optreden tegen eventuele overtreden van milieuregels. SP- Statenlid Toine van Bergen wil van het college van GS onder andere weten of het juist is, dat het bovengenoemde afval wordt vermengd met bedrijfsafval van de firma Essent.

Ook wil hij weten waarom geen Milieu Effect Rapportage is uitgevoerd, waarom er geen sprake is geweest van Europese aanbesteding, en wat de gevolgen van de wijziging van de installatie zijn voor de tarieven die de aangesloten gemeenten moeten betalen.

Vraagtekens worden daarnaast gezet bij het feit dat de directeur van de ARN, de heer van Gorkum, statutair gezien kennelijk bevoegd is om in zijn eentje te beslissen over een dergelijk project. De SP heeft, ten slotte, bovendien informatie bereikt waarin gesteld wordt dat er recent sprake is geweest van een naheffing van de belastingdienst voor de ARN. Dit omdat er zand en water gemengd zou zijn met de zogenaamde “Organische Natte Fractie” (ONF). Statenlid Toine van Bergen: “ Als dat inderdaad zo is, wil ik graag weten wie of welke instantie dit heeft gedaan, en wie hiervoor verantwoordelijk is”.

Tekst van de schriftelijke vragen

1. Kent u het artikel: “Drie raadsleden twijfelen aan nieuwe installatie ARN” (De Gelderlander editie regio Nijmegen, 2 juli 2005) ?
2. Is het juist dat de ARN een nieuwe verwerkingsmethode voor de natte fractie invoert, waarbij deze fractie wordt gedroogd en vervolgens integraal verbrand?
3. Is het juist dat voor de verandering van de installatie al een “joint venture” is afgesloten met de firma Orgaworld? (Nieuwsbulletin vereniging afvalbedrijven, april 2005).
4. Is het juist dat het gedroogde (RDF-) materiaal, voordat het de oven ingat, gemengd wordt met (geshredderd) bedrijfsafval, grofvuil en huisvuil dat de firma Essent tegen kortingtarief aflevert bij de ARN?
5. Wat voor gevolgen heeft de onder 2. en 3. genoemde werkwijze voor de emissie van schadelijke stoffen ( o.a. zware metalen)? Zal de uitstoot van schadelijke stoffen hierdoor toenemen?
6. Is er, voordat er gekozen is voor de verwerkingswijze die nu is gekozen, een Milieu Effect Rapportage uitgevoerd? Zo nee, waarom niet?
7. Er is in deze zaak sprake van onderhands aanbesteden. Is er voor deze uit te voeren wijziging van de installatie een plicht tot Europese aanbesteding? Zo nee, waarom niet?
8. Is er een wijziging van de milieuvergunning nodig? Zo nee, waarom niet?
9. Moet voor de aanpassing van de installatie het bestemmingsplan aangepast worden? Zo nee, waarom niet?
10. Is onderzocht wat de economische gevolgen zijn van de keuze van de nieuwe verwerkingswijze voor de aangesloten gemeenten? Staat vast dat deze methode, in vergelijking met andere oplossingen, voor de aangesloten gemeenten het goedkoopst is?
11. Is het juist dat de directeur van de ARN statutair bevoegd is om alleen te besluiten tot het invoeren van een nieuwe verwerkingsmethode zoals de methode waar nu sprake van is?
12. Indien dat zo is, vindt u dat maatschappelijk gezien een gewenste situatie? Gaat u bij de eigenaren van ARN (o.a. de regiogemeenten van het KAN) aandringen op wijziging van deze situatie?
13. Is het juist dat er in het recente verleden sprake is geweest van een naheffing van de belastingdienst voor de ARN, wegens het feit dat er zand en water is gemengd bij de Organisch Natte Fractie (ONF)? Wie/ welke instantie heeft dit uitgevoerd, en wie is hiervoor verantwoordelijk?

Namens de Statenfractie van de Socialistische Partij
Toine van Bergen, statenlid

U bent hier