h

Kamervragen over weigering VROM-Inspectie om op te treden tegen illegale jachthutten

28 juli 2005

Kamervragen over weigering VROM-Inspectie om op te treden tegen illegale jachthutten

SP- Tweede Kamerlid Krista van Velzen heeft kamervragen gesteld aan minister Dekker van VROM, in verband met het feit dat haar VROM- inspectie weigert op te treden tegen illegaal gebouwde jachthutten. De inspectie blijkt alleen op te treden tegen het (door gemeentebesturen) gedogen van illegale bouwwerken, als "blijkt dat de veiligheid van mensen en hun omgeving in het geding is". Dierenbelangen zijn volgens de inspectie niet belangrijk genoeg om in actie te komen tegen de hutten.

Directe aanleiding voor de actie van van Velzen is een brief die de VROM-inspectie stuurde aan Gelders Statenlid Toine van Bergen, als antwoord op zijn verzoek om op te treden tegen de gemeente Heerde. Deze gemeente had te kennen gegeven dat de vele illegale hutten in deze gemeente niet hoeven te worden afgebroken.

Van Velzen wil dat de minister de VROM- inspectie aanzet om alsnog in actie te komen. Ze vindt dat er sprake is van meten met twee maten: "Een gewone burger wordt wel bestraft als hij illegaal een dakkapelletje heeft geplaatst".

De tekst van de vandaag ingediende vragen

1. Deelt u mijn mening dat indien er in een gemeente illegaal gebouwd wordt, de gemeente danwel de VROM-inspectie hiertegen op dient te treden? Deelt u daarnaast mijn mening dat indien een gemeente een illegale situatie gedoogt, de VROM-inspectie hiertegen dient op te treden? Zo ja, welke mogelijkheden heeft u om beide instanties op deze verantwoordelijkheid aan te spreken indien zij beiden besluiten deze ontstane situatie te gedogen?

2. Is het juist dat de VROM-inspectie Oost heeft besloten niet langer actie te ondernemen tegen illegale bebouwing als blijkt dat ‘veiligheid van mensen en hun omgeving’ niet in het geding is? (1)(2) Zo ja, is dit een beleidslijn die alle VROM inspecties volgen? Kunt u toelichten wat de reikwijdte van deze nieuwe beleidslijn is?

3. Is het u bekend dat de VROM-inspectie regio Oost heeft besloten niks te ondernemen tegen de illegaal geplaatste bouwwerken in de gemeente Heerde hoewel zij aangeeft het gedogen van illegale bebouwing door de gemeente niet goed te keuren (1)? Om hoeveel illegaal gebouwde en gedoogde jachthutten gaat het? Hoeveel en welke andere gemeenten tolereren het illegaal bouwen van jachthutten?

4. Deelt u mijn mening dat het niet acceptabel is dat een burger beboet wordt als hij zonder vergunning een dakkapelletje (ver)bouwt, maar dat er wel zonder enig probleem vergunningsloos een grote hoogzit-jachthut met dak, deuren en ramen kan worden gebouwd? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u bereid er bij de VROM-inspectie regio Oost en de gemeente Heerde op aan te dringen op te treden tegen diegenen die illegaal jachthutten bouwen en tegen de eigenaren van de grond die deze ter beschikking stellen?

(1) De Stentor 21 juli 2005 (zie de link hieronder)
(2) Brief VROM-inspectie (zie de link hieronder)

(1) De Stentor 21 juli 2005
(2) Brief VROM-inspectie (PDF-document)
VROM- inspectie treedt niet op tegen illegale jachthutten in Heerde

U bent hier